ŽENE ŽIVE DULJE

NOVA STUDIJA POKAZALA Životni vijek muškaraca kraći je no životni vijek žena

 Thinkstock
Znanstvenici su dobili i korelaciju koja dokazuje kako je kraći životni vijek povezan s Y kromosomom, bez obzira na uzrok smrti

Životni vijek muškaraca kraći je no životni vijek žena. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje kako žene u prosjeku žive 5 godina dulje nego muškarci.

Nova studija sugerira kako je razlika zbog gubitka Y kromosoma u krvnim stanicama, što uzrokuje kraći životni vijek te veću smrtnost uslijed raka.

Znanstvenici iz Švedske željeli su dokazati zašto žene žive dulje, jer znanstvena činjenica „uglavnom nije bila poznata“. Kako bi istražili uzorke DNA istraživači su proveli istraživanje na više od

1600 starijih muškaraca.

Znanstvenici objašnjavaju da kako je Y kromosom jedino prisutan kod muškaraca te kako je do sada jedino bilo poznato ovaj gen bio je ključan za određivanje spola i proizvodnju sperme.

Nakon proučavanja stanica ljudi otkriveno je kako najčešća genetska promjena je gubitak Y kromosoma u omjeru bijelih krvnih stanica.

Znanstvenici su dobili i korelaciju koja dokazuje kako je kraći životni vijek povezan s Y kromosomom, bez obzira na uzrok smrti.

Voditelj istraživanja Lars Forsberg navodi kako je sada dokazano kako Y kromosom je u korelaciji s većim rizikom za obolijevanje od raka. Istraživači objašnjavaju kako je opće poznata informacija da Y kromosom

sadrži malu i neznatnu genetsku informaciju, nije točna. Rezultati ovoga istraživanja pokazuju kako Y kromosom ima ulogu suzbijanja tumora te time se dokazuje veći rizik da muškarci obole od raka.

Ovo istraživanje ključ je za buduća otkrivanja raka i Y bi se mogao smatrati markerom.

Profesor Jan Dumanski (Sveučilište Uppsala), navodi kako Y može postati još jači marker jer je sada otkriveno kako određena su populacija stanica imunološkog sustava koja je odgovorna za utjecaj na kancerogenezu u drugim

organima odnosno tkivima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:13