NEOBIČAN SIMPTOM

NIJE NI SLUTIO OD ČEGA BOLUJE 'Noćima sam sanjao to crno čudovište, zbog njega sam mokrio u krevet'

Ilustracija

Bob Stobbart ne može se sjetiti niti jednog ružnog sna iz svoje mladosti, ali zato je u svojim 50-ima počeo proživljavati pravu katastrofu kada god je legao u krevet. Isti san proganjao ga je godinama, a počeo je i hodati u snu.

‘Borio sam se sa stvorenjem u crnom. Stajalo je ispred mene, a ja sam samo vrištao. U početku se nisam mogao pomaknuti, a onda sam počeo mjesečariti', priča Bob koji kroz smijeh komentira kako je uvijek bio neustrašivi veliki tip koji je radio u vojsci.

'No, zbog ovog sam sna mokrio u krevet od straha', priča Bob koji je u nekoliko navrata odšetao iz kreveta, a jednom je iz zida iščupao lampu i bacio je na drugi kraj sobe.

Iako tada nije ni slutio o čemu je riječ, ovaj otac četvero djece, zapravo je prolazio kroz početne simptome Parkinsonove bolesti, neurodegenerativne bolesti koja pogađa na tisuće ljudi diljem svijeta.

Studije su pokazale kako između 15 i 85 posto oboljelih u početku iskusi neki poremećaj spavanja. Mnogi od njih ne probude se kad u snu osjete opasnost već pokušavaju reagirati što se može pokazati kobnim.

Pacijenti sanjaju da nekoga napadaju ili da se njih napada.

'Umjesto da se ukoče kao većina ljudi, oni reagiraju pa često ozljede sebe ili onoga tko im je najbliže', objašnjava doktor Prashanth Reddy.

Sedam godina kasnije Bob zna svoju dijagnozu. Kada su mu kazali da ima Parkinsonovu bolest bio je shrvan. Sad pije koktel lijekova pomoću kojih svoju bolest donekle drži pod kontrolom. Kaže kako još uvijek povremeno ima noćne more, ali ne reagira na njih tako burno. Nastavio je raditi kao drese pasa, ali je znatno usporio tempo.

'Ne pripremam ih više za natjecanja i ne stvaram si nikakav stres. Sve radim polako i bez panike', kaže Bob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 13:44