ROCKVILLE Ispijanje kave, čak i one bez kofeina, moglo bi pomoći zaštiti jetre, pokazalo je novo istraživanje. Znanstvenici su ispitali navike 27.793 osobe koje su sudjelovale u velikom istraživanju od 1999. do 2010. godine. Osim praćenja prehrambenih navika, sudionicima u istraživanju izmjeren je tlak te razina četiri enzima koji pokazuju stanje i funkcioniranje jetre.
Više od 14.000 ispitanika svakodnevno je konzumiralo kavu. Nakon što su u obzir uzeli sve ostale faktore (dob, spol, edukaciju, pušenje, alkohol…), znanstvenici su otkrili da kavopije, koje piju do tri šalice tog napitka dnevno, imaju 25 posto manju šansu za abnormalne razine enzima jetre od onih koji kavu uopće ne piju.
Identično rezultati otkriveni su i kod ljudi koji piju isključivo kavu bez kofeina, piše New York Times.
Razlog ovakvog efekta kave još je nejasan. 'U kavi postoji više od tisuću aktivnih sastojaka', kaže Qian Xiao iz američkog nacionalnog instituta za rak. 'Imamo nekoliko kandidata, ali ne znamo pouzdano koji je sastojak odgovoran.'
Upitan trebaju li svi početi piti kavu, doktor Xiao odgovara: 'Ovo istraživanje nije bilo namijenjeno otkrivanju uzroka i posljedica tako da, na osnovu jednog istraživanja, ne bih nudio nikakve preporuke'.
'No, u jedno smo sigurni – kava, s kofeinom ili bez, definitivno ne šteti jetri.'
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....