UPOZORENJE

Naizgled bezazlena navika koju mnogi imaju tijekom spavanja iznimno je štetna: ‘Stradavaju vam i zubi!‘

Ilustracija

 B. Boissonnet/Bsip Via Afp
Dugotrajno disanje na usta također može uzrokovati fizičke promjene u strukturi vašeg lica, osobito kod djece

Disanje na usta, pogotovo ako to činite cijele noći, isušuje vaša usta i grlo i pogoduje respiratornim infekcijama. No isto tako, disanje na usta može oštetiti i vaše zube.

‘Disanje na usta danju i noću je loše za vaše zube, ali je posebno loše noću‘, rekla je doktorica stomatologije Alex Foo, za Newsweek.

‘Noću se proizvodnja sline smanjuje, što se disanjem na usta dodatno pogoršava, pa imate suha usta. Slina je ta koja neutralizira kiseline i ispire čestice hrane, pa bez nje bakterije mogu napredovati, a vi dobivate karijes i bolesti desni.‘

Dugotrajno disanje na usta također može uzrokovati fizičke promjene u strukturi vašeg lica, osobito kod djece.

‘Kronično disanje na usta može promijeniti strukturu lica, osobito kod djece, što može dovesti do neravnih zubi i i govornih poteškoća‘, kaže dr. Foo. ‘Disanje na usta može vam priskrbiti i loš zadah što utječe i na vaše samopouzdanje.‘

Ako tijekom spavanja dišete na usta - što je često praćeno i hrkanjem - to može utjecati na unos kisika, što dovodi do nemira i potencijalne apneje za vrijeme spavanja.

No što možemo učiniti da zaustavimo disanje na usta?

‘Jednostavne promjene poput hidratacije, liječenja nosnih začepljenja ili korištenja ovlaživača zraka noću mogu pomoći u smanjenju učinaka disanja na usta‘, rekla je dr.Foo.

Također, redoviti stomatološki pregledi mogu pomoći u otkrivanju znakova disanja na usta prije nego što postanu problematični.

‘Vaše cjelokupno oralno zdravlje ovisi o dobrim navikama i rješavanju problema prije nego što postanu kronični‘, rekla je.

‘Male navike poput grickanja noktiju, žvakanja leda ili korištenja zuba za otvaranje paketa mogu oštetiti zubnu caklinu i povećati rizik od pukotina i prijeloma‘, upozorava doktorica Foo.

‘Također, caklinu vam mogu nagristi jako slatka ili kisela pića, što povećava osjetljivost i propadanje zuba. Prejako pranje također može istrošiti caklinu i iritirati desni, što može uzrokovati povlačenje desni. Često zanemarujemo ove svakodnevne navike, ali s vremenom one mogu dovesti do velikih problema s oralnim zdravljem.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:11