SAVJETI ZA RODITELJE

Načini zbližavanja s novorođenčetom

Ne postoji veza jača od one majke i djeteta. Kada vaša beba dođe na svijet, čini se kao da ste se prvim pogledom zaljubili u to malo biće koje je sada postalo vaša briga i odgovornost

U nastavku donosimo osam načina kako se još više povezati s bebom nakon rođenja, a većina njih vrijedi i za očeve.

Nosite svoje dijete. Što dulje dijete bude u direktnom dodiru s majkom, intenzivnije će osjećati povezanost s njom koju je osjećalo i prije rođenja. Umor nove majke čini svoje, no za razliku od naših predaka koji nisu imali alternative, danas su u uporabi marame i nosilice koje olakšavaju mami prilikom držanja djeteta uz sebe.

Kontakt očima. Baš kao što odrasli ostvaruju kontakt očima kako bi se uvjerili sluša li ih netko zaista, tako i bebe očima uspostavljaju povezanost. Čest kontakt očima olakšati će bebi prilikom povezivanja vašeg glasa i mirisa s vašim licem.

Masaža. Bebe uživaju u masaži jednako kao i vi. Pokažite joj koliko vam je stalo i na taj način. Ugasite TV i glasnu glazbu i fokusirajte se samo na vaše novorođenče. Tiho zajedničko vrijeme opustiti će bebu i vas. Temu masaže novorođenčeta obraditi ćemo uskoro, a dotad možete pogledati videoturtorijale i specijalizirane portale na tu temu na Internetu.

Dojite. Prednost koju dojilje imaju nad majkama koje su se odlučile za drugi tip prehrane je između ostalog i u vremenu koje provode s dijetetom privijenim na prsa. Dok dojenje u prosjeku traje pola sata, hranjenje bočicom traje znatno kraće. Upravo zato se dojilje više povezuju sa svojim djetetom dopuštajući mu da istovremeno upija miris i toplinu majke što mu daje veći osjećaj sigurnosti.

Pokažite malo kože. Iz istih razloga kao i kod dojenja ( miris i toplina ) ovaj način kontakta zbližava majku i dijete. Pokazalo se da će vas dijete najviše osjetiti u tzv. kontaktu kožom uz kožu, i zato kada bilo za to imate mogućnosti dojite dijete samo u peleni prislonjeno na gola prsa.

Pjevajte svojoj bebi. Čak i ako inače pjevate samo pod tušem, nemojte se bojati svoje omiljene melodije otpjevušiti i vašem novorođenčetu. Bez obzira kako vaš glas zvučio, vaše je dijete provevši 9 mjeseci u vama naučeno na njega i za njega ste superzvijezda u tom pogledu iako bi ekipa iz Hrvatska traži zvijezdu rekla suprotno.

Priključite se grupi za potporu dojenja. Druženje s drugim novopečenim majkama i majkama djece vaše starosti dati će vam dodatnu sigurnost i potrebno ohrabrenje, pogotovo ako ste postali roditelj po prvi put i dobivate šarolike savjete vezane za isto pitanje od prijateljica s iskustvom, majke, literature...

Opustite se. Prvih nekoliko tjedana majčinstva izuzetno su stresno razdoblje za vas. Iako većinu vremena provodite uz svoje dijete, ne zaboravite na sebe i barem na pola sata kada beba spava i ima je tko pričuvati odite u kratku šetnju svojom ulicom, zamolite supruga da vas izmasira, pročitajte novine uz šalicu čaja u tišini ili nešto četvrto što vas je oduvijek uveseljavalo. Ti će vas trenuci koje provodite u dragim vam aktivnostima relaksirati, napuniti vaše baterije i smanjiti napetost koju i novorođenče može osjetiti.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 11:46