KAD JE KRAJ BLIZU

MOŽEMO LI SE UOPĆE I KAKO PRIPREMITI ZA SMRT? Malo je stvari u životu tako sigurnih kao što je smrt, a taj će događaj najteže pasti našim najmilijima

 iStock

Nema puno stvari u životu u koje možemo biti sto posto sigurni, no smrt je jedna od takvih stvari. Što god radili i mislili, kakvi god bili i čime se bavili, jedno je zagarantirano – svi ćemo umrijeti. A za taj se trenutak valja pripremiti još za vrijeme života.

Iako zvuči neobično, sama smrt ne pada toliko teško onome tko je umro – on više ne zna i ne osjeća ništa. Stvarni problemi očekuju one koji ostaju na svijetu i pri tome ne mislimo samo na tugu i osjećaj gubitka s kojima se nosi rodbina i prijatelji preminulog. Naime, i smrt košta. Iako će mnogi reći da im je svejedno što će s njima biti nakon smrti, nakon njihovog odlaska na 'onaj svijet' netko će se ipak morati pobrinuti za ono što ostaje na zemlji.

Troškovi pogreba i grobnog mjesta samo su dio mogućih izdataka. No, što ako je preminuli iza sebe ostavio dugove?

Donosimo nekoliko načina kako osigurati svoje najmilije kad nas više ne bude:

Učlanjenjem u posmrtnu pripomoć započinjete proces štednje za grobno mjesto i sam pogreb kako u trenutku vaše smrti vaši najmiliji ne bi morali snositi troškove vašeg sprovoda i brinuti o organizaciji posljednjeg ispraćaja u tom, za njih, ionako teškom trenutku. Nakon četiri godine članstva, posmrtna pripomoć osigurava svojim članovima dostojanstven ispraćaj.

DOSI - KUPITE POGREBNO OSIGURANJE



Pogrebno ili doživotno osiguranje je oblik osiguranja sličan posmrtnoj pripomoći, ali s jednom bitnom razlikom. Naime, dok posmrtna pripomoć snosi samo troškove pogreba, pogrebno ili doživotno osiguranje, osim za posljednji ispraćaj,može poslužiti i za razne pravne troškove, zatvaranje naslijeđenih kredita ili dugova te može poslužiti kao oblik štednje za nasljednike.

Razlika između posmrtnog osiguranja i klasičnog životnog osiguranja je prije svega financijska.



Na primjer, osoba rođena 1982. koja ugovori plaćanje police po 30,93 eura mjesečno, za 20 će godina na taj način ukupno uplatiti 7.423,20 eura.

U slučaju da se radi o životnom osiguranju, isplata ide odmah nakon ugovorenog perioda i iznosit će 6.889,80 eura.

U slučaju da se radi o posmrtnom osiguranju, isplata ide tek nakon smrti osiguranika, što može biti i nakon 40 godina, te će tada biti isplaćeno 10.000 eura. Razlika je nastala radi različitog perioda kojim osiguravatelj raspolaže uplaćenim novcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 01:30