OPASNE KEMIKALIJE

MISTERIJ KOJI ZBUNJUJEZNANSTVENIKE Sve više dječakarađa se s deformiranim penisom

Sve više dječaka u Švedskoj rađa se s deformiranim penisom, a znanstvenici nisu posve sigurni što je tomu točan uzrok.

Hipospadija je urođeni defekt u kojem je otvor mokraćne cijevi nepravilno postavljen. Ova deformacija sve je češća pojava među muškom novorođenčadi u Švedskoj.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživači sa Karonilnska instituta u Stockholmu objavili su rezultate studije koja je trajala 40 godina i za vrijeme koje su prikupili podatke o svim dječacima koji su rođeni između 1973. i 2009. godine.

Otkrili su da je prije 1990. godine bilo 4,5 slučajeva hipospadije na 1000 novorođenih. No, nakon 1990., taj se broj penje na čak 8 od 1000 dječaka.

Studija se bavila faktorima za koje se zna da uzrokuju ovu deformaciju, a to su mala porođajna težina, slučajevi kada je majka začela uz pomoć umjetne oplodnje, te ako se radi o blizancima. No, znanstvenici su utvrdili da niti jedan od ovih poznatih faktora nije u korelaciji s pojavom ove deformacije, piše Local.

Anna Skarin Nordenvall s instituta u Stockholmu nije isključila mogućnost kako ovu deformaciju uzrokuju agensi iz okoliša poznati kao edokrini disruptori. Ti agensi utječu na ljudski hormonalni sustav, i moguće je da upravo oni uzrokuju ovu pojavu.

Endokrini disruptori su kemikalije koje mogu poremetiti hormonalni sistem, i već ih se povezuje s pojavom karcinoma, raznih drugih porođajnih deformacija, kao i moždanih deformacija. Može ih se pronaći u hrani, plastici, i kao i u raznim proizvodima za domaćinstvo.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 07:15