LIJEČNICI UPOZORAVAJU

LOŠA NAVIKA MOŽE BITI OPASNA Godinama sam čistila uši sa štapićima, a onda sam ugledala krv. Liječnik me posjeo i ozbiljno rekao: 'Mogla bi umrijeti'

 Profimedia, Alamy, PORNCHAI SODA / Alamy
 

Štapiće za uši većina ljudi koristi na krivi način, a problem je što ih guraju preduboko u slušni kanal, umjesto da samo očiste ušnu školjku.

Dok pokušavaju izvaditi cerumen iz uha, a ustvari ga potiskuju dublje. To čini uho ranjivijim na infekcije, može dovesti do začepljenja zvukovoda i bolova.

Australka Jasmine (37) za That's life ispričala je kako je godinama patila od povremenog 'zvonjenja u ušima', svrbeža i naposlijetku gubitka sluha u lijevom uhu.

No, tek kada je, nakon čišćenja ušiju vidjela krv na štapiću, zabrinula se i otišla kod specijalista. Tada se šokirala.

Naime, uho joj je zahvatila infekcija koja joj je i nagrizla dijelove lubanje. Naime, vlakna pamuka sa štapića su se skupljala u njezinim ušima godinama i na kraju dovela do infekcije. Mikroorganizmi su joj izgrizali dio lubanje iza uha i stanjili ga poput papira.

"Rekli su mi da moram na operaciju. Budući da sam planirala medeni mjesec htjela sam to sve odgoditi, ali me onda doktor posjeo i ozbiljno rekao: 'Mogla bi umrijeti'", ispričala je žena.

Hitno je podvrgnuta operaciji koja je trajala pet sati, tijekom koje joj je uklonjeno zaraženo tkivo. I dalje lošije čuje na lijevo uho, ali su spriječene veće posljedice.

U videu koji je objavio liječnik dr. Krunal Kande vidljivo je što se događa kad u uhu ostane cijeli vateni dio štapića:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:52