DEMONTIRANA ZABLUDA

KUHANJE I NIJE BAŠ TAKO ZDRAVO! Šokantni podaci potpuno preispituju uvriježeno mišljenje

Kuhanje kod kuće možda i nije tako zdravo kao što smo mislili.

Što duže netko provodi vrijeme pripremajući jela, veća je vjerojatnost da imaju problema sa zdravljem.

Također se napominje da ni hrana koja se priprema kod kuće nije nužna zdrava ili bogata nutrijentima.

Rezultati ove studije su suprotni predodžbi o zdravoj domaćoj hrani koja je raširena u društvu.

Jedan od razloga za ovakve tvrdnje su to što ljudi koji kuhaju kod kuće ne štede na začinima, prvenstveno ne na soli. Također, osjećaju da moraju pojesti više hrane jer su puno vremena utrošili na pripremu obroka.

Ni isprobavanje jela tijekom pripreme nije pretjerano zdravo, i to zbog toga jer nagomilava dodatne kalorije. Znanstvenici sa Sveučilišta Rush u Chicagu su za potrebe ove studije proučavali informacije prikupljane tijekom 14 godina, te su obradili podatke o 2,755 sredovječnih žena (od 40 do 60 godina starosti).

Pritom su se koncentrirali na dvije najbitnije informacije, izračunavali su odnos vremena koje žene utroše pripremajući jela i rezultate sistematskog pregleda na kojima se utvrđivao rizik od srčanog ili moždanog udara.

Upozoravajući znakovi su uključivali visoki tlak, visoki kolesterol i gojaznost.

Žene koje najviše vremena provode kuhajući su, pokazala je studija objavljena u stručnom časopisu Preventive Medicine - bile izložene najvišem riziku od obolijevanja.

Vodeći autor studije dr. Brad Appelhans smatra da je vrijeme da se preispitanju društvene predodžbe o zdravoj, kod kuće skuhanoj hrani.

'U protekla četiri, pet desetljeća smanjio se broj onih koji hranu pripremaju kod kuće, a porastao je postotak onih koji su nagomilali suvišne kilograme', objašnjava dr. Appelhans. 'Bilo bi optimalno da se kuhajući kod kuće ujedno promišlja i o nutritivnoj vrijednosti namirnica. Dakle, važno je da se više vrmena posveti zdravom kuhanju, ili čak posegne za zdravim zamjenskim obrokom'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 19:41