NOVA STUDIJA

Korona možda može oštetiti spermije i smanjiti mušku plodnost, tvrde znanstvenici

 Wattie Cheung/POOL/AFP
Ova virusna bolest može izazvati smrt stanica u spermijima, upalu i tzv. oksidativni stres, izvijestili su znanstvenici

Koronavirusna bolest covid-9 možda može oštetiti kvalitetu spermija i smanjiti plodnost muškarca, pokazuje nova studija koja se oslanja na eksperimentalne dokaze.

Virusna bolest, koja je poharala svijet i odnijela 2,2 milijuna života, može izazvati smrt stanica u spermijima, upalu i tzv. oksidativni stres, izvijestili su u petak znanstvenici u časopisu Reproduction.

"Ta otkrića pružaju prvi izravni eksperimentalni dokaz da bi muški reproduktivni sustav mogao biti meta i covid-19 bi ga mogao oštetiti", zaključiil su autori.

Stručnjaci nepovezani s tim istraživanjem ipak smatraju da je sposobnost virusa da ugrozi mušku plodnost i dalje nedokazana i pozivaju na oprez u interpretaciji rezultata studije.

Covid-19 izaziva respiratorne simptome, posebice kod starijih osoba i onih koji imaju druge bolesti.

U svijetu je potvrđeno više od 100 milijuna slučajeva oboljelih osoba od pojave te bolesti u Kini krajem 2019.

Virus se prenosi respiratornim kapljicama i bolest napada pluća, bubrege, probavni sustav i srce.

Ranija istraživanja pokazala su da može zaraziti i muški reproduktivni sustav, oštetiti stanični razvoj u spermijima i ometati reproduktivne hormone. Isti receptori koje virus koristi za pristup plućnom tkivu nalaze se i u testisima.

No učinci virusa na reproduktivnu sposobnost muškaraca ostaju nejasni.

Behzad Hajizadeh Maleki i Bakhtyar Tartibian s njemačkog sveučilišta Justus-Liebig istraživali su biološke markere koji bi mogli pokazati negativni utjecaj na fertilitet.

Analiza koju su proveli u desetodnevnim intervalima tijekom 60 dana kod 84 muškarca oboljelih od covida-19 uspoređena je s podacima o 105 zdravih muškaraca.

Kod oboljelih od covida-19 stanice spermija pokazivale su značajno povećanje upalnih markera i oksidativnog stresa, kemijsku neravnotežu koja može oštetiti DNK i proteine u tijelu.

"Ti učinci na stanice spermija povezani su s nižom kvalitetom spermija i smanjenim fertilitetnim potencijalom", kaže Maleki.

"Iako se to s vremenom popravilo ostalo je u značajnoj mjeri i abnormalno više kod oboljelih od covida-19."

Što je teža bila slika bolesti to su promjene bile veće, dodao je.

"Svjetska zdravstvena organizacija trebala bi smatrati muški reproduktivni sustav ranjivim putem za zarazu covida-19 i proglasiti organ visokorizičnim", kaže Maleki.

Stručnjaci nepovezani s istraživanjem pozdravili su analizu no upozorili su da je potrebno učiniti više analiza prije izvođenja čvrstih zaključaka.

"Muškarce ne bi trebalo bez potrebe uznemiravati", kaže Alison Campbell, direktorica embriologije u britanskoj organizaciji za fertilitet CARE.

"U ovom trenutku nema konačnih dokaza o dugotrajnim oštećenjima izazvanim covidom-19 na spermijima ili na muškom reproduktivnom potencijalu", kazala je za londonski Science Media Centre.

Na rezultate je možda utjecalo što su muškarci koji su se oporavljali od covida-19 liječili kortikosteroidima i antivirusnim lijekovima, a kontrolna skupina nije primala tu terapiju.

I Allan Pacey, specijalist za muški fertilitet na Sveučilištu Sheffield poziva na oprez u interpretaciji rezultata istraživanja.

Neki pokazatelji smanjene kvalitete spermija mogli bi biti rezultat faktora nepovezanih s covidom-19, kaže on dodajući da je veći broj oboljelih bio s prekomjernom tjelesnom težinom.

Puka činjenica da je samo jedna skupina vrlo bolesna, bez obzira na to što je uzrok, također se mora uzeti u obzir.

"Već znamo da bolesti s vrućicom mogu utjecati na proizvodnju spermija, bez obzira na uzrok", dodaje on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2023 11:31