BITKA S VRUĆINAMA

KAKO ZASPATI ZA VRIJEME TOPLINSKOG UDARA U Hrvatsku se uskoro vraćaju prave ljetne temperature, ovi bi vam savjeti mogli znatno olakšati život

 Ilustracija / Profimedia, Caia Image

Dok se zimi lako utoplimo s dodatnim pokrivačem ili toplom pidžamom, spavanje ljeti često se pretvara u frustrirajući tango. Pravu je poziciju gotovo nemoguće pronaći, a taman kada je pronađete, vrućina vas ponovno sustigne i probudi.

Vremenske prilike mogu pokvariti mnogo stvari u našim životima, međutim kada dirnu u ono čemu se mnogi nakon napornog dana raduju, spremni ste za objaviti joj rat.

"Kvalitetan san potreban je kako bismo obradili informacije koje smo taj dan primili i kako bi se tijelo oporavilo od napora, što fizičkih, što mentalnih", kaže liječnica Nerina Ramlakhan, inače stručnjakinja za san.

The Independent piše da ćete kvalitetno spavati ako je u sobi temperatura između 16 i 21, s tim da vam se mozak mora ohladiti više od ostatka tijela. "Toplo tijelo i hladna glava je idealna temperaturna kombinacija", dodaje Ramlakhan.

Što onda napraviti kada vas vrućina napadne i ne dopušta vam spavati? The Independent nudi 20 rješenja za dane kada jednostavno ne može zaspati, a takvi bi dani uskoro mogli uslijediti u većem dijelu Hrvatske, s obzirom da bi pred nama trebao biti period stabilnog i sunčanog vremena što znači i visoke i vrlo visoke, prave ljetne temperature.

1) Svu posteljinu na nekoliko minuta stavite u zamrzivač (u plastičnoj vrećici naravno). Ako nemate dovoljno prostora, "smrznite" ili ohladite jastučnicu i pidžamu (ako je koristite).

2) Termosicu napunite sa zaleđenom vodom i stavljajte je uobičajena mjesta za hlađenje tijela - koljena, gležnjeve, zapešća, vrat, prepone i laktove. Možete termosicu napuniti vodom i potom je zamrznuti te je ponijeti u krevet.

3) Namažite se kremom za poslije sunčanja prije odlaska u krevet. Za maksimalnu udobnost, kremu prethodno ohladite u hladnjaku.

4) Praznu bočicu za parfem napunite hladnom vodom te se povremeno ohladite.

5) Spavajte u pamučnoj pidžami između pamučne plahte i pamučnog pokrivača. Naime, pamuk je najbolji materijal za hlađenje jer materijal najbolje diše.

6) Prije spavanja nemojte jesti puno proteina jer on može ubrzati vaš metabolizam i samim tim ugrijati vaše tijelo.

7) Najmanje tri sata prije spavanja pojedite nešto začinjeno. U trenutku kada budete trebali zaspati, znoj će vam pomoći da se ohladite.

8) Nemojte vježbati predvečer jer će vam se tijelo ugrijati pa nećete moći zaspati.

9) Odlučite li te se za večernje tuširanje, otuširajte se hladnijom vodom kako biste spustili temperaturu svog tijela. Nemojte nikako upotrijebiti "ledenu" vodu jer će vaše tijelo na nju odgovoriti zadržavanjem topline.

10) Zatvorite prozore i spustite rolete tijekom dana. Prije ćete tako ohladiti stan nego provjetravanjem.

11) U spavaćoj sobi pogasite sve elektroničke uređaje jer oni emitiraju toplinu. To vrijedi i za produžne kablove.

12) Stopala nikada nemojte pokriti, a možete ih rashladiti i oblogom.

13) Napunite plitku posudu s ledom i stavite je ispred ventilatora kako biste rashladili prostoriju u kojoj spavate.

14) Tijekom dana normalno pijte vodu, ali predvečer smanjite. Nekoliko decilitara je dovoljno, a sve više od toga će vas natjerati da odete na WC.

15) Spavajte daleko od svog partnera. Dva tijela znače i dvostruko više topline.

16) Ako možete, spavajte na nižoj etaži u kući.

17) Spavajte u mokrim čarapama i mokroj majici.

18) Prije spavanja zapešća i stopala operite hladnom vodom.

19) Ako se probudite tijekom noći, čelo namažite kremom od mentola kako biste se rashladili.

20) Prije spavanja stavite ručnik u hladnjak na sat vremena te ga poslije stavite na čelo dok kunjate

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 20:54