Nove smjernice

Jeste li znali da se u odrasloj dobi možete cijepiti protiv HPV-a, i to besplatno? Ako uspijete pronaći cjepivo

Odrasli se cijepe u tri doze

 Aleksandr Titov/Getty Images
Od raka vrata maternice u Hrvatskoj i dalje u prosjeku svaki treći dan umre jedna žena, a svaki dan jedna žena dobije vijest da je oboljela.

"Dobro znam što znači borba s HPV-om jednom kad taj virus napravi štetu. Prije prve trudnoće prošla sam jednu operaciju vrata maternice, dvije biopsije, stres od neizvjesnosti hoću li moći imati djecu, a da ne spominjem koliko mi je ta infekcija uništila intimni život, kao i suprugu, koji je isto morao proći tretmane", ispričala nam je majka dvoje djece.

Od raka vrata maternice u Hrvatskoj i dalje u prosjeku svaki treći dan umre jedna žena, a svaki dan jedna žena dobije vijest da je oboljela. Statistika nam je takva iako se radi o bolesti koja se od svih malignih bolesti na ovom svijetu može najlakše spriječiti, preventivnim pregledima ili cjepivom protiv humanog papilomavirusa (HPV), glavnog uzročnika ne samo raka vrata maternice nego i drugih oblika raka.

"Tek nedavno sam od svog ginekologa doznala da se i ja mogu cijepiti protiv HPV-a, iako imam 45 godina. Ne bismo ni došli na tu temu da mi nije samoj palo na pamet pitanje zašto se cijepe samo djeca", priča nam dalje zgroženo žena koja se u međuvremenu rastala od prvog supruga, a kako je i dalje seksualno aktivna, želi se zaštititi od eventualne nove infekcije i svih posljedica koje ona može donijeti.

Iako nam je dobro poznato da se protiv HPV-a dobrovoljno cijepe djeca u osnovnoj školi, javnosti je malo ili nikako poznato da je cijepljenje protiv HPV-a moguće, pa se čak i preporučuje, i u odrasloj dobi, svim osobama koje su seksualno aktivne, bez obzira na godine i na to koliko smo već partnera promijenili. To pogotovo vrijedi za one koji su već odradili infekciju HPV-om, a velika novost je što je za dio odrasle populacije od početka ove godine cijepljenje u Hrvatskoj besplatno.

Oni koji se pak isključivo žele zaštititi od potencijalne zaraze, cijepiti se već godinama mogu uz plaćanje. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su nam ovu informaciju.

Zaštita vrijedi i za seksualno iskusne

Ova nas je priča potaknula da istražimo koje su mogućnosti žena, ali i muškaraca koji se žele cijepiti, te usput vidimo kako kao društvo stojimo po pitanju ove opake dijagnoze i njene prevencije. Nismo najgori, ali ne možemo se puno ni hvaliti.

Kako je poznato, cjepivo protiv HPV-a od 2007. je godine u Hrvatskoj u programu dobrovoljnog cijepljenja za osnovnoškolce prije njihovog stupanja u prvi seksualni odnos. Cijepljenje je od 2019. godine, ovisno o raspoloživosti cjepiva, bilo besplatno i za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti. No ono je registrirano za sve osobe od devete godine starosti nadalje, bez dobnog ograničenja, uz dokazanu učinkovitost od barem 10 godina i gotovo nikakve nuspojave. Cjepivo koje se prodaje pod tržišnim imenom Gardasil je 9-valentno, znači predstavlja prevenciju za devet tipova virusa, uključujući i one najopasnije, koji se kriju pod brojevima 16 i 18, a istraživanja pokazuju da može štititi i od svih ostalih tipova virusa, kaže nam Dražan Butorac, specijalist ginekologije i opstetricije Klinike za ženske bolesti i porodništvo u KBC-u Sestre milosrdnice te predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice Hrvatskog liječničkog zbora.

"Poznato je da kod bolesti koje uzrokuje HPV imamo primarnu prevenciju, u što spada prosvjećivanje i cijepljenje, te sekundarnu, u što bi spadali preventivni pregledi ili probir koji se preventivno radi u populaciji, otkrivajući premaligne promjene, prije nego što se razvije bolest. Nije dobro što mi još nemamo u široj primjeni Nacionalni preventivni program protiv raka vrata maternice koji je tek u pilot-fazi u Virovitičko-podravskoj županiji, a trebao bi uključivati probir papa testom i i briseve na HPV. To bi možda bio trošak za javno zdravstvo, ali bi bilo puno jeftinije od liječenja karcinoma. Imamo primjer Slovenije koja je tu puno ažurnija i ima dobre rezultate. Kad je u pitanju samo cijepljenje, Hrvatska jest među zemljama koje imaju najveću dostupnost cijepljenja protiv HPV-a i naše se službe u zavodima za javno zdravstvo jako trude u provedbi svih programa cijepljenja.

image

Dražan Butorac, ginekolog

Marko Todorov/Cropix

No procedure su i dalje relativno komplicirane za korisnike, počevši od toga da je školska medicina dobrim dijelom izišla iz škola, provodeći skrb u školskim ambulantama. Ujedno, promocija cijepljenja među svim populacijama je još uvijek slaba", kaže nam Dražan Butorac, u čiju Kliniku u Vinogradskoj svakodnevno pristižu žene s ovom dijagnozom ili one kojima je infekcija uzrokovala predmaligne promjene na vratu maternice. Najvećim dijelom to su žene u tridesetima i četrdesetima, u punoj snazi, često majke male djece. Liječnik napominje kako odluku o cijepljenju donose roditelji za svoju djecu te je stoga pravilna informiranost roditelja od osnovne važnosti. Ali odluku mogu donositi i za sebe, ako se nađu u dijelu populacije koja je imala posljedice kronične infekcije i bila od njih liječena.

"Za sve pacijentice koje su zbog infekcije koje je uzrokovao HPV obavile takozvanu LLETZ konizaciju, poštedni postupak uklanjanja tkiva koje je zahvaćeno infekcijom, preporuka Europske federacije za kolposkopiju je da se te žene nakon zahvata cijepe 9-valentnim cjepivom, bez obzira na godine. To je i stav Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice", ističe Butorac.

Inače, Hrvatska se po incidenciji (pojavnosti i smrtnosti) raka vrata maternice nalazi oko sredine ljestvice EU, na 11. mjestu incidencije i 12. mjestu mortaliteta od 27 zemalja članica. Prema posljednjim dostupnim podacima, u 2021. godini u Hrvatskoj je rak vrata maternice dijagnosticiran kod 268 žena, a u 2022. umrlo je 109 žena. Ovo je kod nas 11. po učestalosti oblik raka kod žena, a prosječno se u posljednjih 10 godina u Hrvatskoj dijagnosticira oko 309 novih slučajeva. Po procijepljenosti protiv HPV-a također smo negdje na sredini, u europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da je 2022. obuhvat programa cijepljenja protiv HPV-a kod žena bio 32 posto, sa značajnim razlikama između zemalja članica, od manje od pet posto do više od 90 posto.

Besplatno i starijima od 25

I Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u svojim preporukama kaže da se, iako se poželjno cijepiti prije početka spolnih aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje preporučuje i onima koji su spolno aktivni.

Prema posljednjim dostupnim podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je u školskoj godini 2022./2023. bilo cijepljeno oko 40 posto učenika osmih razreda osnovne škole, odnosno 51 posto djevojaka i 34 posto učenika osmih razreda koji su primili najmanje jednu primljenu dozu cjepiva. Usto, unazad četiri godine bilježimo 25-postotni porast u interesu za cijepljenje.

Epidemiološka situacija bi kroz nekoliko godina mogla biti bolja, ne samo ako žešće krenemo s Nacionalnim preventivnim programom nego i ako se uspješno ostvare prava na besplatno cijepljenje iz novih smjernica. Naime, kako nam pojašnjava Tatjana Nemeth Blažić, koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice Ministarstva zdravstva te voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti HZJZ-a, cjepivo protiv HPV-a od ove godine je besplatno i za starije od 25 godina, prema medicinskoj/epidemiološkoj indikaciji. To su osobe s bolestima ili stanjima koja uzrokuju slabost imunološkog sustava, ali i oni koji su prethodno imali infekcije HPV-a s malignim bolestima.

"U dobi starijoj od 25 godina cijepi se prema medicinskoj indikaciji koju postavlja liječnik koji je utvrdio indikaciju. Medicinske su indikacije bolesti koje povećavaju rizik od razvoja premalignih i malignih promjena uzrokovanih HPV-om, primjerice imunosuprimirajuća stanja te u nekim situacijama prethodne HPV infekcije s (pre)malignitetom. Osobe starije od 25 godina u slučaju medicinske indikacije na cijepljenje upućuje liječnik kliničar", pojašnjava Nemeth Blažić. Stariji od 25 godina se za cijepljenje trebaju javiti nadležnoj epidemiološkoj ambulanti zavoda za javno zdravstvo, i njima se preporučuje primiti tri doze cjepiva.

"Iako je cijepljenje u mlađoj adolescentskoj dobi učinkovitije, i cijepljenje u odrasloj dobi također može smanjiti moguće negativne posljedice infekcije HPV-om. Djelotvornost cjepiva može biti nešto manja kod osoba odrasle dobi koje su spolno aktivne, ako su već bile u kontaktu s nekim od tipova HPV-a sadržanim u cjepivu, no s obzirom na to da je mala vjerojatnost da su inficirani svim tipovima koje sadrži cjepivo, smatra se da cijepljenje ipak može pružiti određenu zaštitu", kaže nam epidemiologinja.

image

Tatjana Nemeth Blažić, Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

No što je sa starijima od 25 koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a žele zaštitu? Pokazalo se da njima to neće biti tako jednostavno i mogli bi se namučiti da dođu do cjepiva.

Naime, jedna im je opcija da se jave u HZJZ, gdje se mogu cijepiti uz plaćanje, s tim da u Zavodu cijena cijepljenja jednom dozom iznosi 125 eura. Ali cjepivo u ovom slučaju nije uvijek dostupno.

"Povremeno se zna dogoditi da u ambulantama zavoda za javno zdravstvo nema cjepiva uz plaćanje, jer se za cijepljenje uz plaćanje nabavlja manja količina cjepiva nego za nacionalni program cjepiva. Za cijepljenje uz plaćanje zainteresirane osobe se mogu javiti i u Polikliniku Croatia osiguranje, gdje je moguće uz prethodno naručivanje obaviti cijepljenje protiv HPV-a, rekla nam je Tatjana Nemeth Blažić.

Naša sugovornica s početka priče pokušala je provjeriti tu opciju za sebe. Nazvala je Polikliniku Croatia osiguranje i pokušala se naručiti na cijepljenje.

"Osoba koja mi se javila na telefon rekla mi je da oni cijepe Gardasilom, no nije bila sigurna u proceduru, pa je provjeravala s liječnicima dok sam čekala na liniji. Doznala sam tako da bi bilo najbolje da obavim pregled kod njihovog ginekologa, no ne i to vrijede li vanjski nalazi ako ih već imam. A ono što treba obaviti prije cijepljenja je ginekološki pregled plus papa test, što je u Croatiji 92 eura, plus bris na HPV koji je 70 eura. Ako postoji indikacija, ide cijepljenje koje košta 182 eura, plaća se prvi put, a cijepi se u tri doze, prvi put, pa nakon mjesec dana, pa nakon četiri mjeseca", ispričala nam je.

Išli smo provjeriti te upute i poslali smo službeni upit Poliklinici. Odgovor nas je iznenadio. "U Croatia Poliklinici obavljamo brojne preventivne preglede i testiranja no trenutno ne provodimo cijepljenje protiv HPV-a", kratko su nam poručili.

Jača prevencija dio strategije EU

Dakle, dalo bi se pričati o dostupnosti. Kako neslužbeno doznajemo, Hrvatska je u posljednje tri godine nabavila ukupno 145 tisuća doza cjepiva protiv HPV-a, a u procesu nabavke je još 5000, očito slijedom proširenih indikacija za primjenu. Koliko se ljudi uspjelo cijepiti o vlastitom trošku nije poznato jer se o tome nigdje ne vodi evidencija.

Hrvatska se uvođenjem novih smjernica za cijepljenje dobrim dijelom uklapa u nove Preporuke Europske komisije za borbu protiv malignih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem (HPV i Hepatitis B), objavljene u siječnju ove godine. Nove preporuke uključuju aktivnosti koje će povećati broj cijepljenih mladih osoba protiv HPV-a, kao i adolescenata koji to nisu obavili u covid-godinama, a radit će se i na povećanju broja cijepljenih muškaraca. Ujedno, kako bi se osigurala šira dostupnost i zadovoljili budžeti, radi se na tome da se napravi ponovna procjena uvjeta za stavljanje u promet cjepiva protiv HPV-a, odnosno da se razmotri cijepljenje samo jednom dozom, za što postoje pokazatelji da je također učinkovito.

Uz mjere kao što je osiguranje besplatnog cijepljenja, u dokumentu EK predlaže se i bolja promocija među targetiranim skupinama, uključujući i promociju na društvenim mrežama i putem influencera. Zamislimo da nam uskoro neka poznata faca na TikToku ispriča svoje iskustvo s HPV-om, snimi kako se cijepi, poruči nam: "Misli na sebe i druge - cijepi se." Baš nam to treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 14:32