SPAS U 15 MINUTA

Japanski znanstvenici tvrde da je ovo najbolji lijek za nesanicu: ‘Napunite kadu vrućom vodom...‘

Ilustrativna fotografija

 Jypix/Alamy/Alamy/Profimedia/Jypix/alamy/alamy/profimedia
Britanci su izračunaili da im problemi s nesanicom stvaraju gubitke u gospodarstvu od 34 milijarde funti zbog manje produktivnosti

Internet je prepun različitih savjeta za bolji san, a jedan od njih sada je podlegnut ispitivanju i rezultati istraživanja mogu pomoći svima koji teško utonu u san.

Milijuni ljudi koji pate od nesanice kunu se u vruću kupku prije spavanja kao lijek koji im pomaže da se dobro naspavaju, a sada su znanstvenici pronašli optimalno vrijeme koje bi trebali provesti u namakanju kako bi osigurali da metoda djeluje, a radi se o 15 minuta, piše Daily Mail.

Tuširanje, ili kupanje, kraće od četvrt sata nema isti učinak. Stručnjaci s japanskog Kyushu sveučilišta mjerili su kvalitetu sna kod 23 muškaraca i žena.

Rezultati su objavljeni u Journal of Physiological Anthropology koji pokazuju da opuštanje u vrućoj kupki od 15 minuta ili više, nekoliko sati prije spavanja, pomaže da se brže zaspi i manje su sanše da se budi po noći.

image

Vruće kupke mogu pomoći kod nesanice

Jamie Grill/Tetra Images/Profimedia/Jamie Grill/tetra Images/profimedia

Jedna na svake tri osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu redovno doživi probleme sa spavanjem. Smatra se da insomnija košta gospodarstvo oko 34 milijarde funti godišnje zbog gubitka produktivnosti.

Nacionalna zdravstvena služba podijeli svake godine oko 50 milijuna funti vrijednosti u lijekovima za spavanje onima koji imaju problema sa snom.

Istraživanje u Japanu

U novom istraživanju dobrovoljcima je rečeno da se brzo istuširaju, nakratko se okupaju u kadi ili se dugo namaču u vrućoj vodi u trajanju od 15 minuta ili više, najmanje 90 minuta prije spavanja, više večeri. Mjerene su im temperature prije i nakon kupki, a potom i prije spavanja. U međuvremenu senzor pokreta na njihovom zapešću pratio je kada su zaspali. Rezultati su pokazali da su ispitanici nakon dugog namakanja u kadi zaspali u prosjeku za 12 minuta.

Ipak, onima koji su se kratko namakali trebalo je 16 minuta, a onima koji su se tuširali čak 20 minuta je bilo potrebno da zaspu.

image

Vruće kupke mogu pomoći kod nesanice

Paul Bradbury/Caia Image/Profimedia/Paul Bradbury/caia Image/profimedia

Znanstvenici smatraju da su dugačke kupke učinkovitije zato što podignu temperaturu tijela oko 0,9 °C, dok tuširanje ili kratko namakanje podigne temperaturu samo za 0,3°C. Tvrde da je iznimno važno da se te duge kupke događaju najmanje sat i pol prije odlaska na spavanje kako bi tijelo imalo dovoljno vremena da se ohladi i da proces bude uspješan.

„Čini se da je veći par temperature nakon kupanja važan za poboljšanje sna. Naša otkrića upućuju da je magnituda povećanja tjelesne temperature od dugog kupanja usko povezana s lakoćom utonuća u san”, pišu istraživači u izvješću, prenosi Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 01:58