POZNATI FITOTERAPEUT

Ivo Bačlija: ‘Pa ja već godinama imam pripravak za koji je sada otkriveno da pomaže protiv covida‘

Ivo Bačlija (na fotografiji) 2015. je kombinirao slatki pelin s crnim kimom u maceratu kao prevenciju uoči sezone gripe
 Boris Kovačev/Cropix
Bačlija kaže da se danas ne može obraniti od količina narudžbi za macerat slatkog pelina u ulju crnog kima

Nakon što se covid-19 u svibnju proširio u Africi, predsjednik Madagaskara Andry Rajoelin rekao je kako biljni lijek nazvan Covid-Organics, koji se pravi od slatkog pelina (Artemisia annua) može spriječiti i izliječiti koronavirus.

No, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odmah je reagirala navodeći kako se "ljekovite biljke poput Artemisia annua smatraju mogućim tretmanom za Covid-19, ali ih treba ispitati na učinkovitost i štetne nuspojave".

Cijelu tu raspravu u Zagrebu pratio je jedan od naših najpoznatijih fitoterapeuta Ivo Bačlija iza kojeg je dvadesetgodišnje iskustvo u proizvodnji raznih pripravaka od ljekovitih biljaka i medova.

- Hej, pa ja već pet godina imam macerat slatkog pelina u ulju crnog kima, dosjetio se Bačlija svog davnog istraživanja kada je slatki pelin kombinirao crnim kimom u maceratu upravo kao prevenciju uoči sezone gripe. Danas se ne može obraniti od količina narudžbi za ovaj macerat koji proizvodi za tvrtku „Matičnjak Sativa d.o.o.“.

- Kada sam prije sada već pet godina macererirao suhe listiće slatkog pelina u ulju crnog kima nisam naravno znao da postoji i li će nastati nešto poput ovakvog oblika korone. Kako već dvadesetak godina proizvodim ulje crnog kima i uvjeren sam u njegova protuupalna, antitbakterijska, fungicidna pa i protuvirusna svojstva, htio sam ga iskoristiti kao macerator, tj nosač aktivnih principa slatkog pelina koji sam uzgojio za tvrtku „Matičnjak Sativa d.o.o.“ Namjera mi je bila da u hladno prešanom ulju crnog kima koje samo po sebi fino ugađa naš imunosustav na najbolji mogući način dodam aktivne principe slatkog pelina od kojih je najpoznatiji artemisinin. Privuklo me je to što se baš on već stotinama godina koristi kao najbolji antimalarik, tj. uspješno sprječava razvoj parazita malarije. Važno mi je bilo i to što se artemisinin veže za hemoglobin i tako dolazi do mutiranih stanica koje u odnosu na okolno tkivo imaju više deponiranog željeza, koje su na taj način obilježene i ovaj sastojak slatkog pelina ih uništava. Ipak, ljekovite biljke, pa i slatki pelin djeluju u sinergiji pa bi sam artemisinin bio zapravo nemoćan bez kvercetina, karvakrola, luteina, kamfora i drugih koji svi zajedno djeluju imunomodulatorno i protuupalno, te nas samim tim čuvaju i od raznih respiratornih ali i drugih komplikacija - pojašnjava Bačlija.

Dodaje kako neki izvori navode da ovaj pelin raste divlje u Hercegovini kao jednogodišnja biljka koja u početku svog razvoja jako podsjeća na ambroziju i u tom stadiju je od nje možemo razlikovati najviše po mirisu koji uspješno odbija komarce.

- Nije slučajno da se već tisutljećima osušena biljka vješa na ulaze u šatore ili druge nastambe na bliskom i dalekom istoku. Prije otprilike pola godine došla je vijest da ga ozbiljno istražuju na sveučilištu u St. Petersburgu u svrhu preveniranja korone a nedavno je na istu temu objavljen i članak uvaženog njemačkog instituta Robert Koch. Znanstvenici američkog sveučilišta Južne Karoline dokazali su povezanost prehrane bogate kvercetinom s rjeđim oboljevanjem od gripe. Macerat nastaje jednostavno tako što se suha biljka prelije hladno prešanim uljem koje na sebe veže njene aktivne sastojke. Ako to ulje crnog kima samo po sebi djeluje dobro na naš imunitet, tim bolje - zaključuje Bačlija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 13:51