UPITNA LJEPOTA

Istraživanje otkrilo: Hrana koju jedemo za doručak ima utjecaj na našu privlačnost, evo što obavezno treba izbjegavati!

Ilustrativna fotografija

 Eugenio Marongiu/Imagesource/Profimedia/Eugenio Marongiu/imagesource/profimedia
Osobe koje su jele više rafiniranih ugljikohidrata i hrane s visokim glikemijskim indeksom dobile su niže ocjene privlačnosti lica

Nova studija otkrila je da hrana koju jedemo za doručak, potencijalno određuje koliko smo privlačni drugima. Prema njihovim rezultatima, količina rafiniranih ugljikohidrata koju netko jede, povezana je s nižom privlačnošću lica prema ocjenama suprotnog spola, prenosi Independent.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 104 Francuza i Francuskinja, istraživači su nekima od njih dali doručak s visokim glikemijskim indeksom, dok su drugi dobili doručak s niskim glikemijskim indeksom. Fotografirali su ih dva sata nakon jela i zamolili ostale da ocijene privlačnost njihovih lica.

Osobe koje su jele više rafiniranih ugljikohidrata i hrane s visokim glikemijskim indeksom dobile su niže ocjene privlačnosti lica od oba spola. Takva prehrana inače je povezana s povećanom razinom šećera u krvi.

Rafinirani ugljikohidrati uključuju hranu koja je najčešće prerađena na način da gubi veliki dio nutritivne vrijednosti, poput bijelog brašna, šećera i sastojaka u grickalicama. Uključuje popularna jela za doručak kao što je bijeli kruh, peciva, određene žitarice, vafle, palačinke i poslastice poput kolača ili muffina.

Istraživanje također sugerira da je kronična konzumacija rafiniranih ugljikohidrata tijekom doručka i međuobroka također bila povezana s nižim ocjenama privlačnosti, bez obzira na faktore kao što su BMI i dob.

Konzumacija hrane s niskim glikemijskim indeksom kao što je voće, jogurt, orašasti plodovi i jaja, bila je povezana s višim ocjenama privlačnosti.

- Čini se da na privlačnost lica, važan čimbenik društvenih interakcija, utječe neposredna i kronična konzumacija rafiniranih ugljikohidrata kod muškaraca i žena - navode autori studije.

Konkretno za popodnevne užine kod muškaraca, visoki energetski unos bio je povezan s nižim ocjenama privlačnosti, dok je visok glikemijski unos bio povezan s višim ocjenama privlačnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 16:28