PRVI PUT U KLUPAMA

Irina Čulinović - Sin mi je spreman za školu!

Došlo je vrijeme za upis vašeg djeteta u prvi razred. Mali je to korak za čovječanstvo, ali veliki za vašeg klinca

Pred roditeljima čija djeca kroz nekoliko mjeseci kreću u osnovnu školu je bezbroj pitanja na koja ne znaju odgovor, a jedno od najčešćih koje si sami postavljaju je i ono je li njihov prvašić spreman za školu i hoće li se znati nositi sa svim školskim obavezama koje ga očekuju.

Polazak u školu je za dijete, a i njegove roditelje, jedan od važnijih trenutaka u životu. Polazak u školu novi je izazov i značajan događaj u životu svakog djeteta. Ono tada svoju glavnu aktivnost igru, zamjenjuje sa školskim obavezama i ulaskom u školu postaje dio organizirane i strukturirane sredine, a po prvi puta se izlaže sustavu vrednovanja i natjecanja, uz mogućnost doživljavanja neuspjeha i kritike. U školi se prvi puta susreće s obvezama, s osjećajem odgovornosti i novom organizacijom života. Prvi školski dani mogu biti uzbudljivi, ali i popraćeni strahom i neugodom.

Često osjećaj nelagode i straha imaju i roditelji koji su zabrinuti kako će se njihovo dijete prilagoditi zahtjevima škole, hoće li biti uspješno i hoće li naći prijatelje. Ova obostrana zabrinutost utječe na osjećaj zadovoljstva, motivaciju za učenje i ukupan stav prema školi od samog početka.

Jedna od mama koja se posljednjih tjedana suočava s ovim pitanjima je i poznata radijska voditeljica Irina Čulinović, čiji sin Karlo ove jeseni kreće u prvi razred jedne zagrebačke osnovne škole. Irina, koja uspješnu karijeru na radiju svakodnevno mijenja za podjednako žustar i dinamičan radni ambijent redakcije portala Ordinacija.hr , svjesna je da je polazak u školu prijelomna točka u njihovih životima.

Došlo je vrijeme kada će Karlo bezbrižnu dječju igru zamijeniti određenim školskim obvezama, radom i disciplinom, vrijeme odvajanja od roditelja i privikavanja na novu sredinu te nove i nepoznate osobe. Kako bi Karlo što bezbolnije prebrodio te promjene i prihvatio nove obveze, Irina se svakodnevnim razgovorima o školi trudi prethodno kvalitetno ga pripremiti na sve izazove. Iako se Karlo na svim testiranjima pokazao spreman u tjelesnom, intelektualnom i socio-emocionalnom smislu, pa se čak izuzetno raduje školi, njegov polazak u prvi razred donio je poznatoj mami brojne dileme, uzbuđenja, brige, probleme, ali radosti, koje je spremno podijelila s nama.

„Da, ja kao majka imam problem! STRAH ME ŠKOLE!

Ne krećem ja u prvi razred, kreće moj sin, ali se svejedno bojim. Nije da sam u panici, ali školu kao novi moment u našem životu doživljavam opisno kao, recimo, zakazan termin na novom Titanicu II. Je, odlično je to napravljeno, zajamčena sigurnost u svakom aspektu, na put se mora... ali, hoće li se potopiti?! Naravno da neće, tješim se, pa to je MOJE dijete!

Ušla sam u njegove cipele i kao da pokušavam sav strah, koji će sigurno ući u to malo tijelo, usisati u sebe.

Prvi dan škole jest velika stvar u životu malog čovjeka. I to sam mu točno tako rekla! Do sada najveća i najvažnija stepenica njegova života. Prva u osamostaljivanju i preuzimanju odgovornosti. Osjećam to i ja za njega, kao da je o meni riječ.

Unaprijed sam se probala osigurati pa sam dogovorila seriju razgovora s prijateljicama:

a) kojima djeca već idu u školu,

b) koje su išle u točno tu školu!

I već planiram upisanu školu promijeniti u drugu, a, bogami, bili smo i na dva-tri testa da imamo pisani dokaz kako je mali stvarno stasao do te mjere da ga baš, eto, moram samoga pustiti u školu!

Pedagogice i psihologice su rekle – “Irina, Karlo je sjajan! Sat vremena perfektne koncentracije! Nego, kada točno vama možemo zakazati termin pregleda s obzirom na to da ste adresu škole zaboravili dvaput, a jednom čak i fulali dogovoreni dan?”

Ne, ne dopuštam da taj moj strah kako li će se uklopiti, hoće li dobiti dobru učiteljicu, kakvo će mu biti društvo, hoće li ga okolina motivirati, razumjeti, prihvatiti... postane i njegov strah, pa se razgovori koje vodimo svode na osvještavanje činjenice kako škola uskoro počinje, vizualiziramo situacije, opisujemo kako će izgledati novi ritam dana.

Karlo velevažno ponavlja – “Na jesen krećem u školu!”

Uvjerena sam da blage veze nema što to uistinu znači. Još je uvijek zaigrani mali čovjek, a ja ću se potruditi da tu zaigranost zadržimo unatoč svim školama svijeta.

Sretan nam polazak u školu!“

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 20:57