TOTALNA TRANSFORMACIJA

‘Imam 53 godine, organizam 38-godišnjakinje i uspjela sam kompletno resetirati svoj metabolizam. Evo kako...‘

”Kada smanjite unos kalorija, vaš se metabolizam također malo smanji. To je jedan od razloga zašto restrikcija kalorija rijetko dovodi do trajnog gubitka težine”, rekla je dr. Sarah Berry

 -/Wavebreak/Profimedia
Ako jedemo više kalorija nego što nam je potrebno, naše će tijelo više pretvoriti u masne naslage, odnosno rezerve. Tu nastupaju problemi

Lebby Eyres cijeli je život muku mučila s težinom. A onda je u 50-ima "resetirala" svoj metabolizam i izgradila tijelo za kakvim je oduvijek čeznula, piše The Telegraph.

Spol, genetika, veličina tijela i dob vode glavnu riječ kada je riječ o čovjekovom metabolizmu. Na njega mogu utjecati infekcije ili bolesti te menopauza, a važna je kompozicija tijela osobe. Dok mirujete, mišićima treba više energije nego mastima. Stoga, osobe s više mišićne mase imaju brži metabolizam.

- Metabolizam čine stotine kemijskih reakcija koje vaše tijelo drže na životu i koje mu omogućavaju da radi - rekla je dr. Sarah Berry, glavna znanstvenica u tvrtki koja je napravila aplikaciju za prehranu Zoe.

Ako jedemo više kalorija nego što nam je potrebno, naše će tijelo više pretvoriti u masne naslage, odnosno rezerve. Tu nastupaju problemi. Kada imamo više masti, a manje mišića, ne možemo toliko dobro prerađivati hranu, što dovodi do rasta masti u krvi te većih oscilacija šećera u krvi.

- Nakon jela, razine šećera i masti u krvi narastu. To je normalno, međutim metabolički nezdravije osobe na hranu reagiraju jače i te reakcije traju duže. Istraživanje koje je provela aplikacija Zoe pokazalo je da su reakcije masti u krvi nakon jela povezane višim razinama upala. One mogu oštetiti stanice i tkiva. To s vremenom može dovesti do porasta rizika od bolesti srca i drugih bolesti kao što su dijabetes, pretilost i rak - rekla je dr. Sarah Berry.

Lebby Eyres uočila je tijekom ljeta 2020. godine da postaje, kako je rekla The Telegraphu, metabolički nezdrava. Eyres, koja je visoka 180 cm, bila je tog ljeta teška 76 kilograma. U tijelu je imala 38 posto masti, izgubila je 1,8 kilograma mišića iako se udebljala. Konačno, vaga joj je rekla ima tijelo 58-godišnjakinje. Problem je bio što je tada imala 49 godina. Dok je odmarala, tijelo joj je trošilo 1400 kalorija. Aktivne žene njezinih godina trošile su 1500.

Eyres je za vrijeme studija veslala i bila u formi. Veslanju se vratila 2019., međutim omela ju je pandemija koronavirusa SARS-CoV-2. Ozbiljnijem se vježbanju vratila u ožujku 2021. godine. Ubrzo je počela gubiti na težini i dobivati mišićnu masu. Kad je vidjela da joj se tijelo mijenja, počela je inzistirati na kvalitetnom snu. Išla je spavati u 22 sata i pokušavala svake noći odspavati osam sati.

Dr. Sarah Berry kaže doručak nakon lošeg sna izazove manje zdravu reakciju šećera u krvi. Dodala je da nije dobro ni ako osobe idu spavati u različita doba dana te ako idu kasno spavati.

Eyres je rekla da je jela razumno te da je balansirala između proteina, ugljikohidrata i zdravih masti. Ljubiteljica je 80/20 prehrane jer joj je ona omogućuje da se povremeno počasti te da ništa ne izbjegava. Uz to, Eyres je rekla da od alkohola apstinira barem tri puta tjedno.

Eyres kaže da joj pomoglo to što je jela više mesa s manje masnoće, a manje ugljikohidrata. Dodala je da nije ljubiteljica brojanja kalorija jer je sve kalorije koje bi izbacila kasnije ponovno pojela i vratila se "na nulu".

- Kada smanjite unos kalorija, vaš se metabolizam također malo smanji. To je jedan od razloga zašto restrikcija kalorija rijetko dovodi do trajnog gubitka težine - rekla je dr. Sarah Berry.

Eyres je rekla da je počela uzimati hormone kako bi nadomjestila estrogen koji je starenjem izgubila.

Četiri godine nakon što je "resetirala" organizam, Eyres kaže da je sada među "metaboličkim zdravima". Krvni joj je tlak normalan, opseg struka manji od 76 centimetara. Dok odmara, troši 1500 kalorija, a u tijelu ima 25 posto masti. Dodala je da se sada teško deblja te da posegne za čokoladom kada joj treba kalorija.

Najvažnije, Eyres uživa u veslanju, a zavoljela su ga i njezina djeca. Da ne vježba, Eyres kaže da bi se brzo vratila na brojke iz 2020. godine.

Iako trenira šest puta tjedno, Eyres je rekla da se metabolizam može "resetirati" i na drukčiji način. Ona preporučuje da se vježba tri puta tjedno i to da svako vježbanje bude drukčije. Jedan trening treba biti s utezima, jedan treba biti šetnja od najmanje 30 minuta, a jedan intervalni trening visokog intenziteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 10:24