PROJEKT 'PETICA'

HRVATSKA 7. U EUROPI PO BROJU PRETILE DJECE Djeca nam se debljaju! Zbog toga su izopćena iz društva i povučena

Hrvatska je 7. u Europi po broju pretile djece, a u posljednjih 10 godina broj se utrostručio

Debljamo se kao nacija. A debljaju nam se i djeca. Stručnjaci upozoravaju da se radi o brzo rastućem trendu. Naime, prije desetak godina statistike su pokazivale da povećanu tjelesnu masu ima 10,5 posto djece u Hrvatskoj, a 3,8 posto njih je pretilo.

Danas podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravlje govore da čak 26,4 posto djece školske dobi ima prekomjernu težinu, a 11,2 posto ih je pretilo. A u trideset godina prvašići su nam se udebljali za 2,5 kilograma.

Debljina je bolest

Dva osnovna razloga za takve rezultate znalci prepoznaju u sjedilačkom načinu života djece i nepravilnoj prehrani.

Inače, Hrvatska je sedma u Europi po stopi djece s prevelikom tjelesnom masom. Samo 56 posto djece doručkuje tijekom tjedna, 76 posto ih ne jede dovoljno povrća, a 66 posto voća, dok se tjelesnom aktivnošću u trajanju od najmanje sat vremena svakog dana bavi samo 30 posto dječaka i 17 posto djevojčica.

A sve navedeno alarmi su za uzbunu. Jer, debljina je bolest. Liječnici upozoravaju: najmanje jedno od troje debele djece bit će debelo i u odrasloj dobi, a debljina skraćuje život i do deset godina.

Pa je tako u sklopu programa “Petica - igrom do zdravlja” osmišljen niz zabavnih programa za djecu poput “Zdravog doručka” koji je nedavno održan u zagrebačkim osnovnim školama. Inače, “Petica” je program prevencije pretilosti kod djece kojim Hrvatski liječnički zbor u suradnji s brojnim institucijama i stručnjacima učenike kroz igru educira o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe. Tijekom sljedeće tri godine projekt bi trebao ući u sve hrvatske škole i uključiti djecu od drugog do četvrtog razreda.

Zdravi doručak

Djecu u deset školskih sati posjećuju “Njumi” i “Njami” iz “Zdravograda”, likovi koje utjelovljuju studenti Kineziološkog fakulteta koji djeci kroz interaktivnu igru pričaju o važnosti konzumiranja voća i povrća, o tome da je važno dovoljno spavati, kretati se i vježbati, te piti dovoljno vode.

A cilj “Zdravog doručka” bio je pokazati djeci i roditeljima kako od jednostavnih namirnica pripremiti zdrav i ukusan doručak. Za izradu tih kreativnih recepata i pripremanja “zdravog doručka” bio je zadužen chef Mario Čepek, koji je osim standardnih namirnica iz svakog kućanstva koristio i zdrave sezonske namirnice, poput čimulica i jagoda koje možemo pronaći na tržnicama.

- Ohrabruju nas pozitivni komentari roditelja, učitelja i djece te smo stoga motivirani za osmišljavanje novih kreativnih pristupa toj temi za iduću školsku godinu. Usvajanje zdravih navika kroz igru i veselje osnovna je okosnica programa “Petica”, a taj pristup pokazao se vrlo učinkovitim i za djecu i za roditelje - komentirala je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica projekta.

Psihofizičke posljedice

I Sonja Njunjić iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine upozorava da je debljanje djece u Hrvatskoj i svijetu u velikom porastu. - Moramo odgajati društvo da debljina nije sramota, nego odgovornost - kaže nam. Osim toga, primjećuje da roditelji često štite i opravdavaju debljinu.

- Apeliram na roditelje da paze što djeci daju jesti. Posebice do 11. godine. Jer ako do tada ‘natuku’ 25 kilograma viška, to je teško skinuti.

Ljubav se očituje u brizi o psihofizičkom zdravlju, a ne u dopuštanju svega što požele: brza hrana, puno slatkiša... Prehrana djece mora biti pravilna i uravnotežena. Tijekom odrastanja moramo se pobrinuti da postanu zdrave odrasle osobe. Ako je dijete pretilo, postaje i introvertirano, prijatelji ga stigmatiziraju, kao i društvo, postaje usamljeno… Često je tako - objašnjava nam. Također, drugim krivcem smatra modernu kulturu življenja djece koja se sve manje kreću, manje su fizički aktivna, a više sjede ispred kompjutera i gledaju televiziju…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 12:28