NJEGA KOŽE

HIDRATACIJA U SEZONSKOJ NJEZI Suhoj je koži najvažnije vratiti vlagu

Zdrava koža je mekana, elastična i vlažna. Od isušivanja se brani stvarajući zaštitni hidrolipidni sloj koji čine masnoća, voda te bjelančevine i soli koje izlučuju lojne i znojne žlijezde. Taj je sloj odgovoran za mekoću, vlažnost i elastičnost kože. Ako je proces nastanka hidrolipidnog sloja poremećen, koža gubi mekoću, elastičnost i vlagu te postaje suha.

Što isušuje

U određenim uvjetima isušivanje prijeti i zdravoj koži. Ljeti su najveći isušivači sunčeve zrake i manja vlažnost zraka, a zimi vanjska hladnoća te centralno grijanje u zatvorenim prostorima. Suhoću kože izazivaju unutrašnji i vanjski faktori koji mogu dovesti do poremećaja prirodne regulacije vlažnosti i oštećenja hidrolipidnog sloja. Vanjski faktori su: klima (visoka ili niska temperatura, vlažnost zraka, vjetar, sunce), UV zrake, agresivna sredstva za pranje, nedovoljan unos tekućine, terapijski postupci poput zračenja i kemoterapije. Unutrašnji faktori su: naslijeđe, djelovanje hormona, starenje te bolesti poput neurodermitisa, psorijaze, dijabetesa, alergija...

Tri tipa suhe kože

Suha koža dijeli se na tri tipa, suhu, izrazito suhu i atopijsku kožu.

• Suha je koža hrapava, peruta se i svrbi.

• Izrazito suha koža se orožnjava, izrazito je crvena i jako svrbi.

• Atopijska kože je, uz sve navedeno, još i sklona upalama i ekcemima.

Suha koža traži posebnu njegu, a preparati koji se u tu svrhu koriste trebali bi joj vratiti vlažnost i ublažiti zatezanje, perutanje, crvenilo i svrbež te je učiniti elastičnom, glatkom i napetom.

Za jutarnju njegu preporučuju se kremasto sredstvo za čišćenje, hidratantni tonik i hranjiva krema. Večernjoj njezi namijenjeni su kremasto sredstvo za čišćenje, hidratantni tonik, vitaminska ampula, hranjiva krema. Pri kupanju treba izbjegavati proizvode koji sadrže veliku količinu tenzioaktivnih tvari (koje stvaraju veliku pjenu). Takvi proizvodi skidaju previše sebuma s kože i oštećuju hidrolipidni film. Pri odabiru sredstva za kupanje prednost bi trebalo dati proizvodima s pH vrijednošću sličnom prirodnom pH kože (između 4,5 i 6,5).

Perutava koža

Obrisati se valja tapkanjem, pedantno, jer voda koja ostaje na površini kože uzrokuje prekomjerno hlapljenje vode iz kože. Nakon brisanja treba nanijeti hidratantno sredstvo.

Centralno grijanje nije nimalo zdravo za kožu lica. Što je viša temperatura u prostoriji, to će koža biti suša i na njoj će bore nastajati brže i lakše. Na suhom zraku koža pojačano gubi vlagu i smanjuju se rezerve vode u tkivima. I ako inače imate normalnu kožu, zimi koristite intenzivniju hidratantnu kremu od uobičajene. Pod utjecajem neugodnih faktora pati i koža tijela, koja može postati perutava, posebno na nogama. Nastojte je redovito vlažiti. Blago suhu kožu njegujte hidratantnim losionom. Ako se koža ljuska, odaberite bogatiju i hranjiviju kremu ili za izrazito suhu kožu tijela ulje za kožu. ( T. Franjić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 20:33