BRŽE DO OZDRAVLJENJA

EPOHALNA TEHNIKA ZA UZGOJ KOŽE Revolucionarni napredak u liječenju teških opeklina

Na Sveučilištu Granade u Španjolskoj osmislili su epohalnu tehniku za uzgoj kože korištenjem matičnih stanica iz pupkovine.

Trenutno se kožni presaci koji se koriste u liječenju teških opeklina, uzgajaju korištenjem zdrave kožu s pacijentova tijela. No, taj proces može trajati tjednima.

- Koža proizvedena korištenjem matičnih stanica mogla bi se spremiti u banke tkiva i koristiti čim pacijent bude dopremljen u bolnicu - objasnio je histolog prof. dr. Antonio Campos, voditelj istraživanja za Medical News Today.

Detalji tehnike bit će objavljeni u novom broju stručnog časopisa Stem Cells Translational Medicine. Znanstvenici su koristili mezenhimalne stanice iz tzv. Whartonove sluzi u pupkovini. Te stanice su multipotentne, što znači da mogu postati različite vrste stanica, između ostalog i stanice epitela.

Španjolci su kombinirali su matične stanice iz pupkovine s biomaterijalom napravljenim od fibrina, bjelančevine koja pomaže u grušanju krvi, te s agarozom, polimerom koji se ekstrahira iz morske trave. U laboratorijskim uvjetima, ova kombinacija je dovela do rasta kože i usne sluznice.

Vijest je vrlo ohrabrujuća, kažu istraživači, jer bi nova metoda omogućila bi brže i uspješnije liječenje opeklina.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:26