PROBLEM PRETILOSTI

DOBRA VIJEST ZA SVE KOJI SE BORE S KILOGRAMIMA Omiljena namirnica snižava kolesterol i umanjuje osjećaj gladi, no ne pretjerujte s količinom

Ilustracija
 Vlado Kos / HANZA MEDIA
 

Pretile osobe koje konzumiraju badem i čokoladu svaki dan mogu imati niži kolesterol od drugih pretilih osoba koje ne jedu te namirnice, pokazao je nedavni eksperiment.

Konzumirani odvojeno bademi i čokolada bili su već ranijim istraživanjima povezani s nižim šećerom u krvi, nižim tlakom, nižim kolesterolom i manjim osjećajem gladi. Svi su faktori rizika za bolesti srca.

Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su mjerili razinu kolesterola kod 31 pretile osobe.

Tijekom prva četiri tjedna istraživanja svi su bili na standardnoj američkoj prehrani i svi su svakodnevno dodatno jeli gotovo trećinu šalice badema. U sljedeća četiri tjedna ispitanici su svojoj prehrani dodali gotovo četvrtinu šalice tamne čokolade dnevno te oko 2,5 žlica kakao praha. Svi ispitanici imali su i četverotjedno razdoblje u kojemu su prehrani dodavali i bademe i tamnu čokoladu.

Dodavanje samo badema smanjilo je za sedam posto razinu lošeg LDL kolesterola koji je odgovoran za stvaranje naslaga na stjenkama krvnih žila.

Kombiniranje badema i čokolade također je smanjilo razinu LDL kolesterola, prema rezultatima objavljenima u časopisu Journal of American Heart Association.

Badem je sam za sebe smanjio razinu LDL kolesterola, za razliku od čokolade, no ta namirnica nije povećala razinu LDL kolesterola, kazala je voditeljica studije Penny Kris-Etherton, nutricionistica sa sveučilišta Penn State.

Rezultati ne znače da je mudro da ljudi počnu jesti bademe i čokoladu na kilograme.

"Imamo oko 270 kalorija koje diskrecijski možemo unijeti u jelovnik i ja ljudima preporučujem da ih koriste mudro", kaže Kris-Etherton. To znači da se bademi i čokolada mogu jesti umjereno umjesto drugih slatkiša a ne u dodatku na kolačiće, slatkiše i deserte.

Sudionici istraživanja imali su između 30 i 70 godina.

Tijekom istraživanja ispitanici su polovicu kalorija unosili u obliku ugljikohidrata, oko 16 posto u obliku bjelančevina i 33 do 36 posto kroz masnoće.

Prehrana je kalibrirana tako da se osiguralo da ispitanici održavaju svoju težinu nepromijenjenom tijekom istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 05:00