‘SHVATITE OZBILJNO‘

Djevojku (21) liječnik poslao kući, a onda je otkrila da ima opaku bolest: ‘Imala sam samo jedan simptom‘

Molly Smith

 Instagram/mission.mariposa/
Molly Smith sada ima 22 godine i bolest joj je u remisiji. Međutim, još uvijek osjeća psihičke posljedice svog iskustva s rakom

Kad je Molly Smith iz New Havena u Connecticutu bilo 20 godina, počela je osjećati neobične simptome: obamrlost u rukama i stopalima što je trajalo mjesec dana. Kako nije imala nikakve druge simptome, odgađala je posjet liječniku.

Kad je napokon posjetila doktora, on joj je rekao da se vjerojatno radi samo o dehidraciji ili tjeskobi, piše Newsweek.

‘Utrnulost je bila tolika da nisam mogla hodati ili plesati. Osjećala sam se kao da je kraj svijeta‘, kazala je Molly. Osjećala je da je nešto drugo posrijedi.

Otišla je kod drugog liječnika te je na koncu, nakon par mjeseci, napravila i ultrazvučni pregled kad joj je otkrivena cista na jajniku. Liječnici su joj rekli da je ‘vjerojatno benigna‘ i da bi trebala pričekati tri mjeseca da vidi hoće li nestati sama od sebe. Kako se to nije dogodilo, otišla je na operaciju u siječnju 2023. nakon čega je ustanovljeno da se radi o raku jajnika nakon čega su uslijedile tri kemoterapije.

Molly kaže da nije očekivala da će njezin liječnik po obamrlosti ruku i nogu odmah znati da se radi o raku jajnika, no voljela bi da su te simptome shvatili ozbiljno.

‘Razumijem da većina liječnika ne bi povezala neuropatiju i rak jajnika, ali to što nisu marili za moju zabrinutost je neprihvatljivo‘, rekla je.

Koji su simptomi raka jajnika?

Neuropatija nije tipičan simptom raka jajnika, ali dr. Josh Cohen, direktor programa za ginekološki rak u okrugu City of Hope Orange u Irvineu u Kaliforniji, kaže da se ponekad može pojaviti.

Najčešći znakovi raka jajnika, kako objašnjava američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, uključuju pritisak u području zdjelice, bolove u trbuhu, nadutost, brzi osjećaj sitosti i promjene navika u toaletu.

Broj dijagnoza raka jajnika u opadanju je posljednjih desetljeća, ali Američko društvo za borbu protiv raka procjenjuje da će se do kraja 2024. u SAD-u ipak biti dijagnosticirano 19.680 novih slučajeva. Također se predviđa da će ove godine 12.740 žena umrijeti od raka jajnika.

Kao i kod ostalih vrsta raka, i rizik od raka jajnika raste s godinama, no dr. Cohen kaže kako su slučajevi obolijevanja mlađih žena u porastu te da liječnici moraju obratiti pozornost ako su pacijentice zabrinute.

‘Dobiti takvu dijagnozu u bilo kojoj dobi je jako teško, ali mlađi ljudi se suočavaju s dodatnim izazovima jer žele očuvati plodnost, zaposleni su, na svoje tijelo počinju gledati drugačije i slično‘, rekao je dr. Cohen i ohrabrio pacijentice da potraže drugo mišljenje.

Pogled u budućnost

Molly Smith, kojoj su sada 22 godine, završila je s liječenjem i bolest je u remisiji. Međutim, još uvijek osjeća psihičke posljedice svog iskustva s rakom.

U svibnju 2024. pokrenula je Mission Mariposa, neprofitnu organizaciju koja ima za cilj osnažiti mlade i educirati ih o raku. Nada se da će podići svijest o simptomima i potaknuti ljude da se zalažu za sebe.

Sada koristi društvene mreže, Instagram i TikTok, kako bi istaknula važnost slušanja vlastitog tijela i traženja odgovora.

@mission.mariposa And that was my sign to get a different doctor ? Doctors loooovveee to say really out of pocket things and then get confused why you have concerns or anxiety. Luckily I have a much better doctor now. #cancertreatment #cancer #womenscancers #ovariancancer #ayacancer #cancercommunitysupport #missionmariposa ♬ love you like a love song - EX7STENCE™

‘Nisu me slušali jer sam mlada i nisam imala zdravstvenih tegoba, pa sam morala moliti tri liječnika da me shvate ozbiljno. Sad mi je jako drago što sam bila uporna jer sam na kraju imala sreće da pronađem rak dok je bio u prvom stadiju.‘

26. lipnja je u videu na Instagramu ponudila savjete za svakoga u sličnoj situaciji.

Video je postao viralan i pregledan je više od 610.000 puta, a mnogi su pohvalili njezine osnažujuće savjete.

‘Željela sam pokazati na koje sve načine liječnici mogu odbaciti vašu zabrinutost, a da vi to uopće ne shvatite. Skloni smo vjerovati svemu što liječnici kažu jer su stručnjaci, ali i oni griješe. Vi najbolje znate kad je u pitanju vaše zdravlje‘, rekla je Molly.

‘Na sastanke s liječnicima dovodila sam svoju mamu kako bi me shvatili ozbiljno. Vodila je bilješke, a ja sam istraživala prije svakog sastanka. Jako mi je drago što nisam prihvatila ta početna objašnjenja jer bi u tom slučaju trebalo puno više vremena da se pronađe rak.‘

Molly kaže kako su liječnici trebali ozbiljnije shvatiti njezinu zabrinutost, a sada kroz projekt Mission Mariposa želi spriječiti da i drugi pacijenti dožive isto.

‘Volimo reći da pomažemo borcima protiv raka da pronađu svoja krila. Za mene to znači izgradnja samopouzdanja, ostajanje čvrsto pri svojem stavu i korištenje tog iskustva za pomoć drugima.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 16:52