OPASNA OBUĆA

ČUVAJTE SE RAVNIH NATIKAČA! Većina ih uzrokuje deformaciju ligamenata i ozljede mišića

 Tom Dubravec/CROPIX
Oni koji imaju inače loše držanje, problem s koljenom ili kukom trebaju izbjegavati tu obuću

Razne ljetne natikače ili tzv. fitness obuća, koje se reklamiraju kao ‘idealne za vaše stopalo’ mogu učiniti više štete nego li koristi, tvrde stručnjaci, osobito kod onih koji imaju problema s mišićima ili kostima.

Nerijetko se govori kako će takva obuća ispraviti držanje tijela, poboljšati kondiciju, ublažiti bolove u leđima i ojačati mišiće. No, jesu li stvarno tako učinkovite?

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Stručnjaci odgovaraju da baš ta vrsta obuće može dovesti do deformacije ligamenata i ozljede mišića pa čak i pojačati bolove u leđima.

Kod većina takve obuće peta leži niže nego li nožni prsti što stvara nestabilnost. Nerijetko su vrlo ravne s tankim potplatom koji oponašaju bosu nogu što bi trebalo pomoći stoplau i potkoljenici da se ponašaju na prirodan način.

No, Lucy MacDonald, britanska fizioterapeutkinja specijalizirana za koštano mišićne ozljede kaže kako ta obuća nije prikladna za svakoga. Vrlo je malo onih kojima neće učiniti više štete nego li koristi.

Primjerice, oni koji imaju inače loše držanje, problem s koljenom ili kukom trebaju izbjegavati tu obuću jer će se u suprotnom njihovo stanje pogoršati.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:06