UBOJICA VITKOSTI

NOVA HIT KNJIGA O PREHRANI Ugledni znanstvenik na svom sinu dokazao kako na naše organizme djeluje 'junk food'

“Mit prehrane” najnovija je knjiga znanstvenika Tima Spectora koja se bavi istraživanjem utjecaja brze prehrane (junk food) na naš probavni sustav, a posredno i na višak kilograma. On tvrdi da prolazeći kroz crijeva junk food ubija stotine bakterija koje su nam potrebne da ostanemo vitki. Bez njih smo, nažalost, kaže, osuđeni na debljanje.

Tvrdi da primjerice prehrana koja potiče rast niza bakterija u crijevima može biti jednako učinkovita u mršavljenju kao i odricanje od šećera i masnoća. To uključuje primjerice celer, češnjak, nepasterizirani sir, male porcije tamne čokolade i, kako kaže, možda bizarno, belgijsko pivo.

Spector kaže da je razina pretilosti povećana u društvu jer je spektar bakterija u našem tankom crijevu smanjen zbog promjene prehrane posljednjih 50-ak godina. Ne bi li potvrdio svoju pretpostavku, znanstvenik je u eksperiment uključio svoga sina Toma (23) koji je pristao desetak dana jesti isključivo McDonald’sove proizvode, od hamburgera, preko piletine, do čipsa.

Znanstvenici su uzeli uzorke s njegovih crijeva prije eksperimenta te nakon novog režima prehrane. Tako su otkrili da je u početku Tom imao 3500 vrsta bakterija u crijevima, a nakon novog načina prehrane samo 1300 vrsta.

“Bakterije su ne samo bitne za to kako ćemo probavljati hranu, već i kontroliraju apsorbciju kalorija te utječu na razinu enzima i vitamina. Jasno je da različitost prehrane povećava raznolikost bakterija i osigurava bolje zdravlje”, tvrdi Spector. Naglašava da su naši preci prije 15.000 godina tjedno u svom jelovniku imali oko 150 sastojaka, a danas većina ljudi jede manje od 20 različitih vrsta hrane, i to uglavnom prerađene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 02:16