OBAVIJESTI NA HRANI

Lako vidljivi semafori na hrani umjesto nečitljivih obavijesti

“Vrijeme je za standardizirane i jednostavne ‘semafore’ koji će zamijeniti trenutno zbunjujuće obavijesti na pakiranjima hrane kako o kalorijama tako i njihovom sastavu, a sve ne bi li se smanjio broj pretilih i kroničnih bolesnika.”

Tim je riječima britanska zdravstvena ministrica najavila uvođenje crvenih, narančastih i zelenih upozorenja na ambalaži namirnica kako bi se već na prvu loptu moglo vidjeti koji bi proizvod mogao biti više ili manje zdrav.

Crvena oznaka signalizirat će da je u proizvodu puno masti, šećera i soli. Narančasta i zelena ukazivat će da je ta namirnica srednje ili jako dobra za zdravlje, a odluku o vrsti oznake donosit će Zavod za zdravlje i Agencija za hranu.

Zasad je sve temeljeno na dobrovoljnom pristanku proizvođača da se na njihove proizvode stave takve aplikacije. Svoj pristanak dali su tako Nestle, Mars, Pepsi Cola, McCain i Premier Fooda te nekoliko velikih britanskih trgovačkih lanaca. Ostali su pod velikim pritiskom javnosti da u dogledno vrijeme također pristanu na ovaj režim obavještavanja javnosti.

Na tim je ‘semaforima’ predviđeno da se upisuje količina masti, soli i šećera u namirnici , ali također i referentne vrijednosti odnosno preporučena količina dnevnog unosa.

Jedini problem stručnjaci vide u crvenom označavanju neke hrane poput masne ribe, mlijeka ili sira koji su unatoč masnoćama zdrave. Naglašava se da bi možda valjalo razmisliti o nijansama crvene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:55