OTKRIĆE U LIJEČENJU NEPLODNOSTI

Ubrizgavanjem matičnih stanica i nezrela jajašca postat će plodna...a žene starije od 40 imat će veću šansu da dobiju dijete!

Svaki šesti par u Hrvatskoj je neplodan pa su mnogi zainteresirani za eventualne nove mogućnosti liječenja neplodnosti koje će dati veće šanse. Obećavajuća novost stiže od američkih istraživača koji su uspjeli izolirati matične stanice iz jajnika koje implementacijom u nezrele jajne stanice omogućavaju njihovu oplodnju. To bi saznanje moglo potaknuti nove tehnologije za liječenje neplodnosti koje bi omogućile da se ženska plodnost značajno produlji uz pomoć naoko nezrelih jajnih i embrionalnih matičnih stanica.

Sve pada u vodu

Naime, dugo se smatralo da su žene rođene s ograničenim brojem jajnih stanica koje u potpunosti nestaju u menopauzi. No, istraživanja, uključujući i ona u Massachusetts General Hospital, govore da bi se proizvodnja zrelih jajašaca mogla nastaviti i u starijoj dobi. Studija je objavljena u najnovijem broju časopisa Nature Medicine.

“Pedeset godina razmišljanja, različitih eksperimenata, tumačenja rezultata, kliničkog dokazivanja rada jajnika i oplodnje čini se da će pasti u vodu. Sve dosadašnje teorije temelje se na uvjerenju da je broj jajnih stanica fiksan i da se one ne mogu obnoviti”, rekao je prvi autor istraživanja Jonathan Tilly.

Premda je otkriće vrlo uzbudljivo, ipak je zasad još eksperiment koji pruža nadu, naglasio je dr. Avner Hershlag, voditelj Centra za humanu reprodukciju u Manhassetsu u blizini New Yorka. No, naglasio je da to u budućnosti može značiti nove prilike za stvaranje ljudskih jajnih stanica iz matičnih stanica kako bi se u konačnici rodila djeca. Ista ekipa znanstvenika već je 2004. objavila rad iz kojeg je vidljivo da miševi mogu zadržati sposobnost stvaranja jajnih stanica i u starijoj dobi.

Umiranje jajnih stanica

Naime, većina jajnih stanica i kod miševa i kod žena umire kroz proces koji se naziva programirana stanična smrt, a kroz koji tijelo uklanja nepotrebne ili oštećene stanice. Za ljude je taj proces dramatičan jer ženski fetusi imaju oko 6-7 milijuna jajnih stanica u 20. tjednu trudnoće, nešto više od milijuna kad se rode, a do puberteta ih ženama ostaje oko 300.000. Proučavanjem mišjih jajnih stanica i folikula uočene su sitne, prazne vrećice koje uz pomoć matičnih stanica postaju plodna jajašca.

Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na brojanje zdravih jajašaca u jajnicima i po tome se onda stvarala pretpostavka koliko ih je propalo, odnosno koliko bi ih moglo biti zrelo za oplodnju, kaže Tilly. Dodaje da je novo istraživanje krenulo drugim putem, odnosno fokusiralo se na nezrele stanice. Znanstvenici su uvjereni da bi ta nova metoda liječenja neplodnosti mogla biti prava revolucija koja bi omogućila dulju i bolju plodnost žene, čak i kada se čini da njezini jajnici ne proizvode zrele jajne stanice. No, put do konačnog uspjeha je dug, ali i obećavajući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 04:35