NOVA NADA

Cjepivo za 31% manji rizik od AIDS-a

TO GO WITH STORY Asia-health-AIDS-Indonesia BY ARLINA ARSHAD
In a picture taken on August 5, 2009, a medical laboratory technician at the Cipto Mangunkusomo government hospital in Jakarta conducts a HIV test on a patient's blood serum. India, Indonesia and Pakistan have become key fronts in Asia's fight against HIV/AIDS, health experts said ahead of the International Congress on AIDS in Asia and the Pacific in Bali starting on August 9. Two of the main talking points are expected to be how to reach the 75 percent of sufferers who are not receiving treatment, and how to stop the disease spreading among intravenous drug users. AFP PHOTO/ROMEO GACAD
 ROMEO GACAD
To je rezultat velike studije u kojoj je sudjelovalo 16.000 tajlandskih dragovoljaca

ZAGREB - Eksperimentalno cjepivo protiv HIV virusa koji uzrokuje AIDS smanjuje rizik od zaraze za 31 posto, tvrde dužnosnici tajlandskog Ministarstva za javno zdravstvo i predstavnici američke vojske koji su o tom otkriću izvijestili na konferenciji za novinare u Bangkoku.

Tvrde da je to rezultat velike studije u kojoj je sudjelovalo 16.000 tajlandskih dragovoljaca, a direktor Instituta za alergije i infektivne bolesti, Antony Fauci, ističe kako su rezultati zasad skromni, ali obećavajući.

Naime, u izradi cjepiva upotrebljavao se soj virusa koji je najviše rasprostranjen upravo na Tajlandu pa se još ne zna bi li ono bilo učinkovito i u drugim dijelovima svijeta, primjerice Africi gdje je i najviše umrlih od AIDS-a.

U studiji je korišteno kombinirano cjepivo sačinjeno od ALVAC i AIDSVAX cjepiva koje bi trebalo funkcionirati tako da potiče imunološki sustav da napadne virus HIV-a, a drugi dio jača imunološki odgovor.

U testiranju su sudjelovali žene i muškarci u dobi od 18 do 30 godina s prosječnim rizikom zaraze. Svi su uz cjepivo dobili i uputstva za sigurni seks, uključujući i kondom. Potom su testirani svakih šest mjeseci. Do infekcije je došlo kod 51 od 8197 osoba koliko ih je cijepljeno i kod 74 od 8198 koje su dobile lažno cjepivo. Iz toga proizlazi da je 31 posto manji rizik od HIV-a bio za cijepljene.

No, cjepivo nije imalo nikakav utjecaj na razinu HIV-a u krvi kod onih koji su se zarazili, što govori da cjepivo ne može ograničiti oštećenje imunološkog sustava.

Inače, ovo je treće cjepivo protiv HIV-a od kako se 1983. godine pojavio virus. Na žalost, prva dva pokušaja su propala pa će i za dokaze dugoročne učinkovitosti ove nove varijante cjepiva trebati dodatna ispitivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 20:55