SVE SE MOŽE KUPITI

Cijena ljubavi procijenjena na 1,3 mililijuna kuna

Prvo mjesto na popisu životnih vrijednosti zauzelo je zdravlje s cijenom od 1.458.851 kuna dok je 'broncu' s 1.254.277 kuna osvojila dobra i stabilna veza

Svi koji smatraju kako ljubav nema cijenu neka ponovo razmisle ili pročitaju knjigu 'Zaista ste bogati, samo toga još niste svjesni' autora Stevea Henryja i Davida Albertsa koji su u novčani iznos uspjeli pretočiti jednu od najvažnijih životnih vrijednosti. Naime, ljubav je procijenjena na 1.323.734 kuna!

Henry i Alberts svojim su djelom željeli pokazati kako u životu postoje važnije stvari od novca, piše portal ordinacija.hr.

Proveli su istraživanje među prosječnim građanima i ispitivali ih što ih čini sretnima. Anketirani su trebali nabrojiti 50 raznih životnih iskustava i događaja te ih ocijeniti i usporediti s srećom dobitka na lutriji. Rezultate istraživanja kasnije su koristili kako bi izračunali novčanu vrijednost navedenih iskustava.

- Počeli smo se fokusirati na stvari koje nešto znače ljudima u životu te smatramo kako je život puno više od brige oko teškog financijskog stanja - izjavio je Alberts, jedan od autora, te dodao kako će ljudi, nakon što pročitaju knjigu, dva put razmisliti na što troše novac i što zapravo žele od života.

Zanimljivo je kako je među tisuću ispitanih rijetko koji spomenuo novac, a većina je navela svoje obiteljske uspomene, druženje s prijateljima, vlastiti mir ili avanturističko putovanje u nepoznate dijelove svijeta. Takvi događaji najviše znače u životima anketiranih.

Iako često govorimo kako je 'ljubav smisao života' ona se prema Henryju i Albertsu nalazi tek na drugom mjestu 'najvrjednijih stvari' u životu. Prvo je mjesto pripalo zdravlju čija je novčana vrijednost procijenjena na 1.458.851 kuna!

Prve tri najvažnije životne vrijednosti zaokružuje dobra i stabilna veza koja je procijenjena na 1.254.277 kuna.

- Jedna od glavnih posljedica financijske krize je i to da ljudi istražuju drugačije načine življenja, tražeći nešto što bi zamijenilo novac kao glavno mjerilo vrijednosti - zaključuje Henry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:32