ZDRAVSTVO BUDUĆNOSTI

Bolnice zatvaraju, a pacijente liječe kod kuće preko e-maila i telefona

Velika Britanija odlučila se na veliki zaokret u liječenju pacijenata. Prve mjere počinju u travnju.Britanska vlada objavila je da će se veći dio kemoterapije davati bolesnicima kod kuće umjesto u bolnicama

ZAGREB - “Ne možemo čekati da politika reformira zdravstvo jer u iduće tri godine treba uštedjeti oko 20 milijardi funti s obzirom na to da nova tehnologija i lijekovi brzo napreduju, a stanovništvo je sve starije.

Bolnice nisu centar

Moramo predložiti mjere koje će zauzdati rast troškova, ali i racionalizirati i unaprijediti zdravstvenu zaštitu”, kažu menadžeri britanskog Nacionalnog zdravstvenog osiguranja (NHS). Dodaju da prve mjere moraju ugledati svjetlo dana već u travnju jer “zdravstveni sustav 19. stoljeća treba što prije preseliti u 21”.

Izvršna direktorica NHS-a, Sophia Christie, kaže da treba promijeniti stav prema kojem je centar zdravstvenog sustava bolnica, zbog čega se broj kreveta u njima presporo smanjuje. Britanci drže da bi novi zdravstveni sustav trebao biti orijentiran na pružanje usluga u lokalnoj zajednici i na što češćoj komunikaciji pacijenta i liječnika mailom, telefonom i obavljanjem pretraga u “domovima zdravlja”.

Odgovor u 72 sata

Naglašava se da je sve više starijih u 70-im i 80-im godinama s kroničnim bolestima poput dijabetesa ili visokog tlaka koji se mogu liječiti i u svojim domovima. Prošlog je mjeseca britanska vlada objavila i planove prema kojima bi se i veći dio kemoterapije bolesnicima davao kod kuće. Među prijedlozima je i tzv. e-zdravstvo.

U jednom privatnom osiguranju u Kaliforniji postoji telefonsko-internetska komunikacija liječnika i pacijenta koja omogućava pacijentima da odgovor stručnjaka, ako pitanje nije hitno, stigne najkasnije za 72 sata. Također, mailom dobivaju laboratorijske nalaze, ali i šalju narudžbe za recepte i naručuju se za pregled kod liječnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 22:31