SPEKTAKL U ZAGREBU

Biciklisti s dijabetesom velika su priča utrke CRO RACE, imaju važnu poruku za sve

 Ranko Suvar/Cropix
Prvo mjesto zagrebačke utrke od Samobora do centra Zagreba, duge 157,5 kilometara, odnio je Nizozemac Mick Van Dijk

CRO RACE biciklistička utrka koja se u Hrvatskoj održava od 2015. godine ove se godine održala od 28. rujna do 3. listopada u šest etapa i s podrškom velikog broja gradova od Osijeka, Varaždina, Primoštena, Makarske, Zadra, Crikvenice, Samobora i Zagreba. Upravo je danas u Zagrebu završena finalna etapa hrvatske utrke na kojoj su sudjelovali najbolji svjetski biciklisti.

Prvo mjesto zagrebačke utrke od Samobora do centra Zagreba, duge 157, 5 kilometara, odnio je Nizozemac Mick Van Dijk, član momčadi Jumbo Visma, na drugom se mjestu našao Britanac Stephen Wiliams (Bahrain Victorius). Kao treći, u cilj je ušao Norvežanin Markus Hoelgaard. U ukupnom poretku pobjedu je odnio upravo drugo plasirani iz današnje utrke, 25-godišnji Stephen Wiliams čiji su rezultati bili najbolji u 6 etapa utrke. Timsku pobjedu odnio je nizozemski trojac momčadi Jumbo Visma. Ovogodišnja CRO RACE utrka važna je i zbog toga što u samoj utrci sudjeluje tim biciklista s dijabetesom. Američki tim Novo Nordisk već peti put sudjeluje na biciklističkoj utrci u Hrvatskoj. Na stotu godišnjicu otkrića inzulina danske tvrtke Novo Nordisk, sportaši istoimenog tima američke podružnice, danas mogu upravljati svojim dijabetesom i ostvarivati vrhunske sportske rezultate na najvišoj sportskoj razini uz bok sa svim ostalim profesionalnim sportašima.

image
Nera Simic/Cropix

Danas je u Hrvatskoj registrirano 300 tisuća osoba oboljelih od inzulina, a smatra se da stvarna brojka seže i do 500 tisuća. Pola njih se liječi nepravilno, ne iskorištavajući sve pogodnosti zdravstvenog sustava koje bi im omogućile bolje kontroliranje bolesti, a 80% bolničkih troškova koji se izdvajaju na liječenje dijabetesa otpada na liječenje njegovih posljedica, a ne uzroka i same bolesti.

image
Nera Simic/Cropix

„Kao osoba s dijabetesom, svaku godinu pratim utrku na kojoj sudjeluju biciklisti tima Novo Nordisk. Biciklisti koji imaju dijabetes u startu su zakinutiji od ostalih sportaša u tom sportu. Tokom vožnje padne im šećer pa moraju pojesti nešto slatko, a onda im naglo naraste pa moraju uzeti inzulin. Time gube na vremenu u utrci, dok njihovi kolege ne moraju razmišljati o tome“, govori Davor Skeledžija, koji je dijabetes tipa 1 dobio s 13 godina.

image
Darko Tomas/Cropix

Danas vodi portal NaInzulinu.com koji se bavi temom dijabetesa. Smatra da situacija sa zdravstvenim prilikama za osobe s dijabetesom u Hrvatskoj ne kaska za europskim državama, a navodi kako osobe s dijabetesom tipa 1 koji je genetski mogu biti vrlo zadovoljne pruženom zdravstvenom skrbi.

„Inzulin za osobe s dijabetesom tipa 1 je uglavnom bez doplate, zdravstvo to sve pokriva, a od nove godine dobivamo i inzulinsku pumpu koja će nam omogućiti da umjesto pikanja 5 ili 6 puta dnevno, injekcije moramo primiti samo 2 ili 3 puta tjedno. Oboljelima od dijabetesa tipa 2 je puno teže jer se sve više lijekova naplaćuje te puno više ljudi ima tip 2 koji je često rezultat debljine, loše prehrane i općenito loših životnih navika. Obično su im ponuđeninajjeftiniji lijekovi iz ponude, a onda je lutrija hoće li im uistinu odgovarati ili ne“, objašnjava.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Divi se sportašima s dijabetesom jer smatra da je njihov put puno kompliciraniji, a i sam u slobodno vrijeme vozi bicikl i trudi se biti što fizički aktivniji. „Pratim sve sportaše s dijabetesom, a ove smo godine imali i predstavnike hrvatske na Olimpijskim igrama u Tokiju; Kristinu Tomić u Taekwondou i Ivana Marcelića koji je član vaterpolskih barakuda“, zaključuje Skeleđija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:51