Začinjena hrana daje specifičan okus hrani i poboljšava njezin okus, no može mnogo učiniti i za zdravlje.
Crvene ljute papričice, kajenski papar, halapenjos pružaju iznenađujući niz zdravstvenih koristi:
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
Gubitak težine
Vruća senzacija u začinjenoj hrani dolazi iz spoja kapsaicin. Istraživanja su pokazala da konzumiranje ljute, začinjene hrane može sagorjeti do osam posto dodatnih kalorija jer ubrzava metabolizam. Isto tako, kad ljudi jedu jako začinjenu hranu zadovolje se manjim porcijama. Jedna kanadska studija pokazala je da su muškarci koji su jeli predjelo s ljutim umakom konzumirali 200 kalorija manje nego njihovi kolege koji nisu jeli ljuti umak.
Zdravlje srca
Poboljšava rad srca. Isti kapsaicin koji stvara osjećaj topline na jeziku snižava razinu lošeg kolesterola. Istraživači su otkrili da kapsaicin pomaže smanjiti nakupljanje kolesterola, a povećava protok krvi blokirajući gen koji uzrokuje sužavanje arterija.
Prevencija raka
Postoje dokazi da su neka začinjena hrana može imati veliki učinak u borbi protiv raka. Prema American Cancer Society, kapsaicin usporava brzinu kojom se šire stanice raka prostate. U zasebnoj studiji istraživači su otkrili da kurkuma sadrži aktivni antioksidans kurkumin koji može imati značajan učinak u borbi protiv raka.
Niži krvni tlak
Istraživanja su pokazala da kapsaicin povećava razinu dušikovog monoksida koji opušta stjenke krvnih žila i pomaže normalizirati visok krvni tlak. Od svih začina kajenski papar u ovom je slučaju najbolji izbor jer najbrže snižava visoki tlak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....