NIZ PROGRAMA

35 GODINA JOGE U HRVATSKOJ Na veliku obljetnicu u Lijepu našu stiže jedan od najvećih duhovnih učitelja današnjice

Ove godine obilježava se 35 godina djelovanja sustava Joga u svakodnevnom životu u Hrvatskoj, a ovoj lijepoj obljetnici dodatnu važnost daje činjenica da se ove godine također obilježava točno 50 godina tog sustava u Europi. Jedinstvo tih dviju važnih obljetnica na najbolji će način obilježiti dolazak autora sustava u Hrvatsku, Mahamandalešvara Paramhansa Svami Mahešvaranande – Vishwaguruđija, jednog od najvećih duhovnih učitelja današnjice. On će od 21. do 25. studenog u Zagrebu, Samoboru i Splitu održati niz programa koji se sastoje od javnih predavanja, joga seminara i svečane sadnje drvoreda.

Vishwaguruđi je autor sustava vježbi ukorijenjenog u drevnom znanju joge koje blagotvorno djeluju na tjelesno, mentalno i duhovno zdravlje. Po njegovom sustavu u cijelom svijetu vježbaju milijuni ljudi, a njegovu popularnost dobro ilustrira činjenica da je do sada čak 50 puta proputovao oko svijeta. Njegova mudrost i znanje, ali i jednostavnost kojom tumači kako u praksi možete poboljšati svoj život ipak su glavni razlog zbog kojeg je cijenjen na svim kontinentima. Osim kao tvorac jedinstvenog sustava joga vježbi Vishwaguruđi ima posebnu dimenziju kao nasljednik jedne od najstarijih i najcjenjenijih duhovnih loza Indije, autor je i mnogih mirovnih aktivnosti, inicijativa za zaštitu okoliša i humanitarnih projekata, uvijek iznova donoseći poruke mira i tolerancije. Izvorno i praktično znanje joge i odgovor na pitanje kako nam joga može pomoći da živimo zdravije i sretnije tako imamo prilike dobiti iz prve ruke u Hrvatskoj, u neposrednom susretu s tvorcem jednog od najprihvaćenijih sustava joge u svijetu, koji uvijek nalazi inspiracije za objašnjenje njegove jednostavnosti i primjenjivosti u, baš kako naziv kaže, svakodnevnom životu.

I u Hrvatskoj su kroz 35 godina satove „Joge u svakodnevnom životu“ prošle stotine tisuća ljudi, a mnoge je od njih na početak vježbanja potaknuo upravo susret s autorom ovog sustava. Od 1984. kada je Vishwaguruđi prvi put posjetio Hrvatsku do danas su članovi Udruge uspostavili centre u osam gradova u Lijepoj našoj, a u njima danas radi veliki broj licenciranih joga instruktora za što su prošli višegodišnju edukaciju. Kroz tri i pol desetljeća aktivnog rada, promoviranja zdravog i aktivnog načina življenja, sudjelovanja u zajednici kroz humanitarni rad, rad s djecom, skupinama s posebnim potrebama i socijalno ugroženim grupama ova Udruga ostavila je pozitivan i važan trag u hrvatskom društvu. Plodovi njihovog rada vidljivi su na različitim lokacijama, jer joga se danas vježba na raznim festivalima, u bolnicama, školama, na fakultetima, u zatvorima, azilima, policijskim akademijama, staračkim domovima, na gradskim trgovima i u prirodi. Razlog takvoj širini leži u činjenici da je Joga u svakodnevnom životu, prema zamisli svog autora, baš za svakoga, a dobrobiti može osjetiti svaki vježbač bez obzira na tjelesno stanje, dob ili spol.

Obilježavajući svoj poseban jubilej organizatori iz Joge u svakodnevnom životu Hrvatska pripremili su višednevni program događanja. U Zagrebu će Vishwaguruđi održati javno predavanje 21. studenog u Kristalnoj dvorani hotela Westin u 19.00 sati, a nakon predavanja slijede cjelodnevne praktične vikend radionice od 22. do 24. studenog u SC Fairplay u Zagrebu. Nakon toga će Vishwaguruđi u Samoboru u nedjelju 24.studenog sudjelovati u svečanoj sadnji drvoreda, a dan kasnije će održati i javno predavanje u Splitu, na Medicinskom fakultetu 25.studenog u 18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:27