JELENA SLAVINIĆ

Vukovarka pred ispunjenjem sna: Dobri ljudi darovali su mi 75.000 kuna za faks

ZAGREB - Zovem se Jelena, iz Vukovara sam, imam 18 godina. Priča mojeg grada je tužna, ali to svi znate. Vrijeme je prošlo, a sada samo želim biti dobar student.

U tih nekoliko rečenica zgusnula se priča jedne skromne djevojke sa snovima o odlasku na studij.

Jelena Slavinić vedra je maturantica vukovarske Opće gimnazije koja se, za nju neočekivano, našla u središtu humanitarne akcije koja bi joj mogla i ostvariti mladenačke snove.

Ne može vjerovati

- To je stvarno čudesno za čuti. Da mi netko želi pomoći platiti fakultet, to nije malo, mislim, ne dogodi se svaki dan - još je iznenađena Jelena.

A upravo na njezinom računu - u akciji nazvanoj “Jelena ide na faks” - završit će novac od prodaje fotografija s putovanja pisca Hrvoja Šalkovića, računu koji je za Jelenino školovanje otvoren pri zakladi Partneri u dobru. Ta zaklada, mjesečnom stipendijom, unazad tri godine već pomaže njezino srednjoškolsko obrazovanje što Jelena i opravdava vrlo dobrim uspjehom. Imala je i priliku upoznati u Vukovaru Hrvoja Šalkovića, koji je objavio i novi putopis s fotografijama ‘Nulti meridijan - Put oko svijeta u 97 dana’.

Studij informatike

Jelenina je želja najesen upisati studij telekomunikacija i informatike u Rijeci, za njezinu prvu godinu studiranja potrebno je 25.000 kuna, a za svih pet godina 75.000 kuna. Obitelji Slavinić ta je suma malo bogatstvo.

- Mama i tata su dirnuti. Stalo im je da imam diplomu, i obje moje sestre završile su fakultete iako novca nije bilo - povjerava nam Jelena. Teška materijalna situacija njezine roditelje Marijana (57) i Miroslavu (58), oboje s malim mirovinama, nije spriječila da se godinama odriču, pa i dižu kredite, kako bi svoje kćeri školovali. Najmlađa Jelena dijete je rođeno poslije rata 1991. Roditelji su je poštedjeli tmurnih sjećanja, slika oca branitelja mjesecima zatočenog u srpskim logorima i majke s dvije male djevojčice u okupiranom gradu. Obitelj se skupila u Podravini, a nakon rata su se vratili u Vukovar, iako su u tom gradu izgubili i krov nad glavom, i radna mjesta.

- Nisu mi puno pričali, znam da me žele poštedjeti onoga što su proživjeli za vrijeme rata u Vukovaru - kaže Jelena Slavinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 07:59