NEMA ODUSTAJANJA

VIDEO: PREŽIVJELA SMRTONOSNU BOLEST U 39 godina ima 30 operacija, no ostala je jaka! Evo što joj je pomoglo...

Amerikanka Samantha Bennett iz Columbusa, u američkoj saveznoj državi Ohio, uspjela je preživjeti smrtonosni meningitis. Njezina borba za život toliko ju je obilježila da je Samantha danas aktivna članica društva koje radi na podizanju svijesti o ovoj kobnoj bolesti. Svojim umjetničkim slikama leptira, pomaže pružajući utjehu roditeljima koji su zbog meningitisa izgubili djecu, piše Women's Health .

No, nije joj bilo lako. U 39 godina života bila je na čak 30 operacija. Borba s bakterijskim meningitisom počela je kada je imala samo devet mjeseci. Smrtonosna upala moždine ostavila ju je s ožiljcima po cijelom tijelu, licu, a izgubila je pola desnog stopala i nekoliko prsti.

Međutim, to ju nije zaustavilo da ostvari svoje snove. Postala je vrlo uspješna slikarica i strastvena aktivistica. Pronašla je ljubav života s kojim ima dvojicu sinova. Za doprinos podizanju svijesti o meningitisu National Meningitis Association (NMA), američko društvo za borbu protiv meningitisa, nagradilo ju je i priznanjem.

Tijekom djetinjstva prošla je 30 operacija u kojima su joj rekonstruirani lice i noge.

- Dugo nisam mogla hodati, imala sam osjećaj kao da na nogama imam betonske blokove. Užasno me boljelo - opisuje Samantha dodajući kako je u lipnju očekuje posljednja operacija kojom će ukloniti veliki ožiljak s noge.

Još od malena imala je veliki interes za slikarstvo. Po dolasku na fakultet to je odabrala kao glavni predmet. Njezine su slike postale popularne nakon što je, potaknuta tragičnim gubitkom svog novorođenčeta, počela slikati leptire.

Za motiv je odabrala baš leptire nakon što joj je medicinska sestra objasnila kako su leptirići na vratima bolničkih soba oznaka da su pacijentice izgubile dijete. Po povratku kući, Samantha počinje slikati portrete žena koje su imale pobačaj ili su im djeca preminula.

- Naučila sam se iscjeljivati kroz umjetnost. Plačem svaki put dok slikam takve portrete. Iako ne znam te žene i njihove obitelji, to su za mene i dalje dirljive priče - objasnila je Samantha koja na godišnjoj bazi napravi i stotinjak slika.

Predsjednica NMA, Lynn Bozof, kontaktirala je Samanthu prije pet godina nakon čitanja o njoj i njezinim leptirima u lokalnim novinama. Od tada je aktivni član društva, boreći se za dostupnost lijeka protiv strašne bolesti ulijevajući nadu svojom borbenošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:13