POGUBNI REZULTATI U RAZVIJENIM ZEMLJAMA

VELIKO ISTRAŽIVANJE U 64 DRŽAVE Najbolje higijenske navike u Europi imaju građani - Bosne i Hercegovine!

 iStock / Getty Images

Jedna od tri osobe diljem razvijenog svijeta ne pere ruke sapunom nakon uporabe WC-a! Pokazalo je to Gallupovo istraživanje prema kojemu se 65 posto ispitanika u više od 64 zemlje slaže s automatskim pranjem ruku vodom i sapunom nakon WC-a, 26 posto ih smatra da to treba činiti ponekad, a osam posto misli da to uopće nije potrebno.

Grci, Turci, Portugalci

Europski prvaci po pranju ruku sapunom nakon toaleta su građani Bosne i Hercegovine gdje je to automatska navika kod njih 96 posto, a u Moldaviji to čini 94 posto ispitanih. I Grci, Turci te Portugalci također imaju dobre higijenske navike. No, s tom se navikom ne može pohvaliti čak polovica Nizozemaca i Talijana, a daleko od njih nisu ni Francuzi. Nešto bolji su Britanci, Nijemci i Šveđani gdje ruke nakon WC-a pere dvije trećine ispitanih.

Pogled na zemlje izvan Europe pokazuje da ruke rjeđe peru Kinezi i Japanci, ali će to gotovo uvijek učiniti stanovnici Saudijske Arabije, baš kao i Kolumbijci. Za razliku od njih, Meksikanci to čine vrlo rijetko. Naravno, oni koji su sudjelovali u ovom istraživanju imaju dobru dostupnost vodi i higijenskim potrepštinama, ali tijekom života nisu stekli kvalitetne životne navike.

No, stručnjaci upozoravaju da čak 35 posto svjetske populacije nema sigurne sanitarne čvorove i dostupnost higijenskim potrepštinama. To znači da vrlo velik broj ljudi ne pere ruke vodom i sapunom bilo zbog nedostatka objekata ili, pak, zbog loših higijenskih navika.

Diljem svijeta svake se godine izgubi oko 440 milijuna školskih sati baš zbog nedostatka vode, sanitarnih uvjeta i higijenskih navika. Štoviše, nije rijetkost da higijenske navike pranja ruku nedostaju i u zdravstvenim ustanovama u kojima se liječnici gotovo svakodnevno bore s bolničkim infekcijama. Stručnjaci upozoravaju da pranje ruku znatno smanjuje opasnost od raznih vrsta virusnih i bakterijskih infekcija za svakog pojedinca.

Edukacije od malih nogu

Zanimljiva istraživanja o higijenskim navikama provode i proizvođači sapuna. Naime, svaki dan treba prosječno 11 puta oprati ruke. No, sapun se u prosjeku koristi jedan do dva puta dnevno, a neki to čine samo jednom tjedno. Zbog toga bi, kažu stručnjaci, trebalo provoditi snažnije edukacije, i to već od malih nogu kako bi pranje ruku, poglavito nakon uporabe WC-a, postalo rutina, a cilj je zaštita zdravlja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 03:32