RIZIK OZLJEDA

ULTIMATIVNI LJETNI HIT JE IZUZETNO OPASAN! Od ravnih platformi pucaju ligamenti

Cipele s platformom su užasne, i najljepše noge u njima izgledaju ružno, rekao je jednom slavni dizajner cipela Manolo Blahnik.

Njegovo mišljenje ne dijele baš svi modni stručnjaci te su po nekima platforme ultimativni ljetni hit, no izgleda da ovi modeli cipela mogu biti opasni po zdravlje. Ravne platforme ili “flatforme” su nefleksibilne, zbog čega je hodanje na neravnim površinama otežano pa je i veći rizik od ozljeda, posebno uganuća gležnjeva, tvrdi britanska instruktorica joge Yamuna Zake, specijalizirana za fitness stopala.

Težina u prstima

Tjelesna težina ne raspoređuje se pravilno, već je fokusirana u jednoj točki, na primjer u prstima. Zbog toga je treba pravilno rasporediti od prstiju do pete da bi se spriječilo uganuće gležnjeva, dodala je.

Na ozljede od nošenja flatformi požalila se modna novinarka i suradnica britanskog Voguea Liana Satenstein, kojoj su puknuli ligamenti.

Spajsice

Ravne platforme bile su popularne 90-ih godina, a nosile su ih i “Spice Girls”. Pobornica ovih cipela kod nas je mlada glazbenica Sara Renar, a vole ih i inozemne zvijezde kao što su Miley Cyrus, Katy Perry i Willow Smith. ( M. Sever)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 21:26