NAŠA DITA VON TEESE

Ujutro je teta u vrtiću, a navečer kraljica fetiš partyja

Živimo okruženi predrasudama i sigurno bih dobila otkaz jer sam plesačica i fetiš model, kaže sjetno Morgana. A opet, ona voli oba svoja života

Ona nije obična teta iz vrtića. Takvih je gotovo dvije tisuće u gradu u kojem živi. Kad djeca zadovoljna, nakon cijelog dana odu s roditeljima ruku pod ruku na sladoled, ona odlazi kući. Oblači korzet ili haljinu od lateksa. Uzima bič u ruke. Stavlja ruž na usne.

Ona je plesačica burleske; jedina u Hrvatskoj. I dok ostalih 1999 teta vjerojatno ide na spavanje, ova teta navečer izlazi na pozornicu, pucne bičem i započinje zavodljivi ples. Njezino ime je Morgana LeFay.

- Da se razumijemo - odmah mi kaže - to nije striptiz. Burleska je umjetnost, povratak u prošlost. Burleska je gluma i zavođenje. Ja uživam u njoj. Uživam se slikati. I to nema nikakve veze s mojim poslom preko dana. I nikad se ne skidam do kraja.

Nema problema na poslu

Morgana, koja je umjetničko ime ukrala poznatoj magičarki, a neki bi rekli i vještici, iz srednjovjekovnih legendi o kralju Arthuru, svoje pravo ime ne želi otkriti u javnosti. Mi smo je nazvali Iva M.

- Živimo okruženi predrasudama i sigurno bih dobila otkaz jer sam plesačica i fetiš model. U vrtiću radim već 15 godina i nikad nisam imala problema. Ovim se bavim tek dvije godine. Znači li to da sam postala loša teta? - pita.

Morgana je u cijelu priču ušla nakon razvoda od supruga. Prije dvije godine, imala je tada 39 godina, sve je puklo i morala je početi ispočetka.

- Odlučila sam potpuno promijeniti život. Rekla sam sebi: sad je vrijeme da živiš, ostvari svoje snove i skrivene maštarije. Imam prijateljicu koja je vlasnica gotičkog ateljea. Stala sam na loptu, sredila emocije i prihvatila njen poziv na slikanje. Mislim da me kamera voli, zašto to ne iskoristiti? - priča o svojem početku Iva M.

No, ubrzo joj slikanje nije bilo dovoljno i počela je prvo gledati, a onda i skidati poteze najslavnije plesačice burleske na svijetu, Dite Von Teese. Počela je i nastupati.

Ništa vulgarno

Može li se od toga živjeti?

- Za nastup od deset minuta plaćaju me tisuću kuna. Nije loše za početak. No jedna lateks haljina košta 1500 kuna, cipele s platformama 1000 kuna, pokrivači za bradavice 1500 kuna (a riječ je o dva mala čepa)... lepeza 1500 kuna, a to sve se naručuje izvana jer kod nas ne postoji. Tako da možda ne bih mogla živjeti baš samo od toga. Zato i ne želim izgubiti posao u vrtiću. Volim djecu. Volim oba svoja života - kaže.

Njezine kolegice s posla, u tom jednom vrtiću, znaju da je model i da je, “tamo neki fotografi slikaju za tamo neke potrebe”. Sve ostalo ipak skriva.

- A,opet, nemam što skrivati jer tu se ne radi o pornografiji niti o ičemu vulgarnom - smatra Iva M. Iako s roditeljima djece ima dobar odnos, ipak ne želi provocirati otvorenim nastupom u medijima. Zna da se može okrenuti protiv nje.

Mrske su joj momačke večeri

- Pitali bi se tko im odgaja djecu. Kao da ja nisam normalna ili nešto - kaže tmurno, pa se nasmije i doda: - Znaš li nekoga tko ima anakondu od pet metara? Strašno bi se htjela slikati s njom ili plesati. Kao Salma Hayek u onom filmu.

Nedavno je plesala na moto susretu u Sloveniji. Kaže da se pribojavala kako će reagirati ekipa, no bili su jako zahvalna publika. Gotovo da u karijeri nije doživjela vulgarnosti. Nudili su joj privatne gaže za odabranu publiku, ali to redovito odbija.

- Ne usudim se, nudili su mi i nastupe na momačkim večerima, ali ja to ipak ne mogu raditi - kaže.

Ima dečka koji je liječnik i sina od 17 godina koji pohađa srednju školu. Bivši suprug joj slaže glazbu na koju pleše (a riječ je često o jazzu iz 40-ih godina), sin joj pomaže s koreografijom. Dečko ju podržava, prijatelji fotografiraju.

Morgana je već surađivala s nekima od najboljih hrvatskih fotografa. No, kad se film ispuca, kad se svjetla na pozornici ugase, ona odlazi kući. S velikim smiješkom skida šminku i svu tu odjeću. Drugog jutra uredno je počešljana i na vrijeme na poslu. Njena grupa djece je čeka. Sada više nije Morgana, sada je opet... a ne, nećemo otkriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:14