KLJUČ JE U UŠIMA

TREBATE LI UOPĆE KORISTITI DEZODORANS? Provjerite jeste li u skupini ljudi koji ne proizvode kemikalije što dovode do neugodnih mirisa

 iStock

Primjena dezodoransa dio je ljudske svakodnevice, bilo da se koristi onaj u spreju ili onaj u sticku.

No, istraživanja su pokazala da mnogi to čine nepotrebno jer njihova tijela ni ne proizvode kemikaliju koja dovodi do neugodnih mirisa, piše Independent.

Znanstvenici su otkrili da postoje osobe koje nemaju genetske predispozicije da im tijelo proizvodi neugodan miris.

Kako biste znali u kojoj ste vi skupini, obratite pažnju na teksturu voska iz ušiju. Ako vaše tijelo proizvodi suh vosak, to znači da vam nedostaje kemikalija u pazuhu kojom se bakterije inače hrane što onda dovodi do neželjenih mirisa.

Veća studija, sa sveučilišta u Bristolu, čiji su ispitanici bile žene, otkrila je koliko žena ima problem sa spomenutim, a koliko njih zapravo koristi dezodorans.

U studiji je sudjelovalo 117 žena.

- Važan zaključak ovog istraživanja odnosi se na one pojedince koji, u skladu sa svojim genotipom, ne proizvode neugodan miris ispod pazuha. Jedna četvrtina od tih pojedinaca prepoznaje da nema potrebe za korištenjem dezodoransa, dok većina onih koja bi trebala, to i čini. No, tri četvrtine onih nemaju problem s tim redovito koriste dezodoranse, a za njih se vjeruje da jednostavno slijede društveno-kulturne norme - rekao je Ian Day, glavni autor ove studije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 10:32