MILIJARDER NA ČELU MODNOG BRENDA

Tko je samozatajni šef Victoria’s Secreta koji voli samo jednu ženu

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu težak je 6,2 milijarde američkih dolara, a svu imovinu stekao je vlastitim radom

Doutzen Kroes i Adriana Lima s osam milijuna dolara zarade među najplaćenijim su modelima na svijetu. Bolje od njih zarađuje samo Gisele Bundchen - u godinu dana zaradila je nevjerojatnih 47 milijuna dolara.

Osim izuzetne ljepote, ovim djevojkama zajedničko je to što surađuju ili su surađivale s najpoznatijim brendom donjeg rublja na svijetu - Victoria’s Secretom.

Njihove revije, bez ikakvog zavaravanja, najiščekivaniji su modni događaji u godini, baš poput sinoćnje u Londonu, a ugovori s tom tvrtkom najpriželjkivaniji angažmani u manekenskom svijetu. Biti “anđelica” garantira vam nevjerojatnu zaradu i popularnost.

Istinski filantrop

No dok su ljepotice Victoria’s Secreta sveprisutne po medijima, vlasnik najvećeg američkog trgovačkog lanca donjim rubljem koje se nalazi u sklopu drugih tvrtki koje objedinjuje kompanija L Brands, 77-godišnji Leslie “Les” H. Wexner samozatajni je bogataš koji istupa u javnosti samo kada je u pitanju poslovanje i filantropski rad po kojem je poznat.

Njegovo bogatstvo magazin Forbes procijenio je na 6,2 milijarde američkih dolara i rangirao ga kao 80. najbogatijeg čovjeka na svijetu. No za razliku od drugog postarijeg bogataša koji se također obogatio na ljepoticama, premda na jedan sasvim drukčiji način, Hugha Hefnera, osnivača Playboya, Wexner vodi sasvim različit privatni život. Oženjen je doduše od sebe znatno mlađom odvjetnicom Abigail S. Koppel.

Razlika je 24 godine, no sudeći prema svemu brak je vrlo stabilan i traje već 21 godinu. Imaju četvero djece, Harryja, Hannah, Davida i Sarah. Wexneru je to prvi brak, oženio se kada mu je bilo 55 godina. Čini se, bio je potpuno posvećen izgradnji svog bogatstva. Iako nije utemeljitelj Victoria’s Secreta, zahvaljujući njemu ta kompanija postala je megauspješna.

Dapače, kad ju je 1982. kupio od Roya Raymonda koji ju je pokrenuo pet godina prije, Victoria’s Secret bila je na rubu bankrota. Platio je za nju samo milijun dolara.

Želio postati arhitekt

Iste godine brend je ostvario promet od šest milijuna dolara. No Wexner, dijete imigranata ruskih Židova, dobro je znao što radi. Roditelji su mu također bili trgovci, a u jednom trenutku napustio je i studij prava kako bi im pomogao u vođenju dućana u Ohioju. Njegova želja bila je postati arhitekt, no vrlo brzo je shvatio da svoje ambicije može puno prije ostvariti ako se bavi biznisom. Kada mu je bilo 26 godina, posudio je od svoje tete pet tisuća dolara i osnovao tvrtku The Limited. Wexner se odmah usmjerio na modu namijenjenu mladim ženama. Njegovi roditelji nakon godinu dana zatvorili su svoju trgovinu i pridružili se sinu u poslu.

Tijekom godina uspio je izgraditi ogromno carstvo koje uključuje kompanije Victoria's Secret, Pink, Bath & Body Works, Henri Bendel, C. O. Bigelow, The White Barn Candle Company i La Senza. L Brands posjeduje 2949 trgovina s donjim rubljem, kozmetikom i sličnim proizvodima širom svijeta i ostvaruju promet od 11 milijardi dolara.

Biografija bez mrlje

Danas je najdugovječniji predsjednik uprave neke uspješne kompanije.

- Prodaja je slobodna forma zabave - kazao je nedavno. No biografija mu nije bez mrlja. Optužen je primjerice da je Victoria’s Secret koristio i robovski rad, zamjerala mu se podrška ratu protiv Iraka 2003., a bio je blizak i poslovno i privatno s uglednim biznismenom Jeffreyjem Epsteinom.

Kada je Epstein završio u zatvoru zbog prostitucije s maloljetnim djevojkama, Wexner je raskinuo sve odnose s njim. Oduvijek mu je bio vrlo bitan imidž, te svake godine izdvaja milijune dolara u humanitarne svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:14