UPRAVLJENJE POGLEDOM

Zove vas šef? Sad ćete mu se javiti prevrtanjem očiju

Vlastitim pogledom moći će se upravljati mobitelom ili playerom. Pokret očiju snima se uz pomoć elektroda ugrađenih u slušalice. Tehnologiju je izumila japanska tvrtka DoCoMo, specijalizirana za mobitele i internet

BARCELONA - Okretanje očima kada vas šef nazove u nedjelju navečer uskoro više neće značiti da vam je zlo zbog toga što vas je nazvao, nego ćete okrenuti očima da biste mu se javili. Japanska kompanija DoCoMo, jedna od najvećih na svijetu koja proizvodi tehnologiju za mobitele i internet, jučer je na kongresu telekom industrije u Barceloni održala najnevjerojatnije predstavljanje u posljednjih nekoliko godina, a riječ je o slušalicama koje rade onako kako se pokreću vaše oči.

Prepoznavanje pokreta

Ili, da pojasnimo na dva primjera. Ako su te slušalice priključene na mobitel umjesto Bluetooth slušalice, javljate se tako da očima prvo idete desno, pa lijevo i opet desno. Na isti način završavate razgovor. Ako s tim slušalicama slušate mp3 player, glazbu puštate tako da očima prvo idete desno, pa jednom lijevo.

Ova je tehnologija u DoCoMu napravljena nakon što su njihovi inženjeri otkrili ne previše poznatu znanstvenu činjenicu da naše oči imaju svojevrstan električni potencijal, odnosno da rožnica emitira pozitivne elektrone, a retina, odnosno mrežnica, negativne elektrone. Kako se oči miču, objasnio nam je Masaaki Fukumoto, glavni inženjer i znanstvenik u DoCoMu koji je razvio ovaj sustav, tako se mijenja i električni potencijal.

- Na ove smo slušalice ugradili tri male elektrode koje mogu prepoznati micanje očiju i u kojem se smjeru okreću. Te elektrode zapravo hvataju signal oka koji se zove elektrookulogram (EOG) i taj se signal pretvara u naredbu za neku funkciju na mobitelu ili mp3 playeru. Razvili smo sistem koji ne radi na gumbe nego na pokret očiju - kaže Fukumoto i dodaje kako će se slušalice moći koristiti na bilo kojem mobitelu i svim modelima mp3 playera, uključujući i iPod.

‘Mi stvaramo budućnost’

Predstavljanje na kojoj je Fukumoto demonstrirao rad slušalica prošao je besprijekorno i svaka je “naredba” očiju bila ispravno očitana na mobitelu i mp3 playeru. Zanimljivo je, na primjer, kako je za prebacivanje na drugu pjesmu na mp3 playeru potrebno dvaput pomaknuti oko udesno.

- Htjeli smo izbjeći da vam se pjesme stalno prebacuju svaki put kad pogledate okom u desnu stranu i zato smo razvili tu funkciju da morate dva puta pogledati na desno - navodi Fukumoto.

Na pitanje vidi li budućnost na tržištu za ovakve slušalice, Fukumoto odgovara:

- Mi stvaramo budućnost. Ljudi gadgete sve više nose kao modni detalj i kao takvi će se sve više nositi kao odjeća. Dakle, imat će neki gadget kod sebe ili na sebi, ali ćete ga koristiti tako da ga uopće ne dirate - zaključuje Fukumoto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 04:17