SVE POPULARNIJI

ZAŠTO JE SELFIE POSTAO NEPOŽELJAN? Zabranili ga u Iranu, na plaži, na Wembleyju...

Real Madrid and Portugal forward Cristiano Ronaldo (L) poses for a selfie with Rosengard's Brazilian forward Marta during the 2014 FIFA Ballon d'Or award ceremony at the Kongresshaus in Zurich on January 12, 2015. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
 OLIVIER MORIN / OLIVIER MORIN

Nema puno ljudi koji nikad nisu uslikali ili barem nisu čuli za selfie. Svaki dan na društvenim mrežama postavi se više od milijun novih selfieja, a većinu takvih fotografija postavljaju osobe mlađe od 25 godina.

Selfie je sveprisutan i ne čudi da su u mnogim dijelovima svijeta počeli zakonski regulirati takvu vrstu fotografiranja.

U Londonu su, na primjer, u mnogim koncertnim dvoranama zabranjeni selfie štapovi, na jednoj francuskoj plaži selfieji su posve zabranjeni dok su Iranci svojim nogometašima zabranili selfieje s navijačicama.

'Smatram kako selifieji neće nestati, jer ih skoro svi vole', kaže Katrina Barry iz turističke agancije Contiki Holidays.

'No, mislim da će biti sve više restrikcija, pogotovo zbog selfie štapova. Treba biti obziran i shvatiti koje su implikacije kad nosite takav štap sa sobom.'

'Dva su razloga zabrane selfieja – sigurnost i poštovanje prema drugima', nastavlja Barry.

Slikanje selfeija često dovodi do opasnih situacija poput one u kojoj su se neki Amerikanci slikali u društvu tigrova kako bi objavili što bolju fotografiju uz svoj profil na Tinderu – web stranici za sklapanje poznanstava.

U nekim zemljama, poput Vijetnama, izbacit će vas iz hramova i svetih mjesta samo ako vas ugledaju da snimate selfie.

U Londonu su selfie štapovi zabranjeni na Wembelyju, O2 Areni te Brixton akademiji dok su u Južnoj Koreji dozvoljeni samo licencirani štapovi. Kazne za prodaju nelicenciranih štapova izuzetno su oštre – do 30.000 dolara i tri godine zatvora.

Poznata plaža Garoupe u južnoj Francuskoj također je zabranila selfieje koji se tamo nazivaju 'braggies' ili 'hvalisavci'.

Poznati kalifornijski nacionalni park Lake Tahoe zabranio je pak selfije s medvjedima. Glasnogovornik parka objasnio je kako okretanje leđa medvjedima zbog fotografiranja 'predstavlja sigurnosni problem'.

Islamski vjerski poglavari u Meki zatražili su od svih hodočasnika da prestanu snimati selfieje na svetim mjestima, jer se to protivi islamskom načelu skromnosti.

Selfieji su zabranjeni i u Pamploni za vrijeme utrke s bikovima, iz očiglednih razloga. Lani je jedan turist kažnjen s 3.000 eura, jer se oglušio na tu zabranu.

Američka savezna država New York zabranila je slikanje s opasnim životinjama, poput tigrova i lavova, a gledatelji na Australian Openu, koji upravo traje, također na mečeve ne smiju nositi selfie štapove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:34