STEVE JOBS: DRAMATIČNA BORBA SA SMRĆU (3)

Vratio se i shvatio je da je ZAMJENJIV. Postao je bijesan i bacio se na posao. Iz inata je napravio revolucionarni iPad i ispunio obećanja koja je dao djeci

Spektakularna biografija ‘Steve Jobs’ autora Waltera Isaacsona izlazi u izdanju Jutarnjeg lista 8. 12.

ZAGREB - Steve Jobs se s transplantacije jetre u Memphisu vratio spreman za posao. Dok ga nije bilo, njegov zamjenik Tim Cook mirno je vodio Apple, ali dizajner Jony Ive bio je iscrpljen. Požalio se Jobsu da ga bole priče kako tvrtka bez Jobsa više neće biti sposobna za inovacije.

Za Ivea to je bila nepravda, ali Jobs se slagao s tim pričama. Krio je mračno raspoloženje. Dionice Applea oporavile su se dok ga nije bilo. U siječnju, kad je najavio bolovanje, bile su na 82 dolara, a kad se vratio krajem srpnja, skočile su na 140 dolara. Osjetio je da je zamjenjiv.

Bio je bijesan na Cooka zbog govora ohrabrenja koji je održao dioničarima Applea: “Vjerujemo da smo došli na ovaj svijet da bismo stvarali sjajne proizvode i to se neće promijeniti”, rekao je Cook. Jobs bi potpisao svaku rečenicu govora, ali boljelo ga je što su mediji to nazvali “Cookovom doktrinom”.

Sin istraživao rak

Upravni odbor bio je iznenađen kad se Jobs pojavio na sastanku nekoliko dana nakon povratka iz Memphisa. Do početka lipnja u svojoj je kući vodio većinu sastanaka, a krajem mjeseca vratio se na posao. Vratila mu se navika iživljavanja na suradnicima. Za one koji su ga bolje poznavali to je bio znak oporavka. “Moglo se vidjeti kako u njemu bjesni želja za borbom”, govorio je Cook.

Do ljeta 2009. Jobs je bio u formi i uvjeren da će ispuniti privatne planove. Posebno obećanja djeci. Obožavao ih je. Kad mu se nekoliko mjeseci nakon vjenčanja s Laurene 1991. rodio sin Reed, potpuno se otkačio i ostao takav. S Reedom je imao poseban odnos, bili su slični.

Reed je bio pronicljiv i pametan, naslijedio je očev šarm, ali za razliku od njega, bio je drag i samokritičan. U Reedu nije bilo ni traga Jobsove okrutnosti. Bili su srodne duše. Želja da dođe na njegovu maturu toliko ga je vukla da je izgurao prvi udar bolesti. Jobs je svome biografu Walteru Isaacsonu s Reedove mature poslao poruku: “Danas je jedan od najsretnijih dana u mom životu.

Reed je upravo maturirao i ja sam tu, protiv svake logike.” Jobsova sestra Mona kaže da nikad neće zaboraviti kako je Jobs na proslavi u njihovoj kući s Reedom otplesao cijeli sentiš. Malo prije mature Reed je sudjelovao u kvizu za srednjoškolce. Briljirao je, cijela obitelj gledala ga je iz publike, Jobs s Evom u krilu. Kad su ga pitali čime se bavi, Reed je odgovorio: “Istraživanjem raka.” Reed je volio biologiju onoliko koliko je Jobs volio kompjutore.

Nakon što su Jobsu dijagnosticirali rak, svako je ljeto odlazio pomagati u onkološki laboratorij na Stanfordu. Radio je na sekvenciranju genoma raka debelog crijeva.

Jobs je Reedov odlazak na Stanford smatrao jednom od rijetkih dobrih stvari koje mu je donijela bolest. “Ako je moj rak imao ikakvu svrhu, onda je to činjenica da je spojio Reeda sa sjajnim liječnicima”, rekao je. “Jer, njegov je entuzijazam prema znanosti isti kao što je bio moj prema tehnologiji“. Jobsov odnos sa kćerima bio je mnogo hladniji. Ponekad im je posvećivao pažnju, ali uglavnom ih je ignorirao. Srednja kći Erin bila je povučenija od šarmantnog Reeda. Od oca je naslijedila zanimanje za dizajn i arhitekturu.

Erin puna razumijevanja

Kad je Jobs u kuhinji Reedu i prijateljima pokazivao nacrte za novo Appleovo sjedište, Erin je sjedila u kutu, ali Jobs se nije sjetio pozvati je za stol. Nadala se da će je tata povesti na dodjelu Oscara 2010. Voljela je film i sanjala o tome da odleti na dodjelu u njegovu avionu i da se skupa prošeću po crvenom tepihu.

Laurene je nagovarala Jobsa da povede Erin umjesto nje, ali on nije htio ni čuti. Dok je Walter Isaacson završavao Jobsovu biografiju, Erin se javila i rekla da želi dati intervju. Imala je 16 godina. Objasnila mu je da razumije zašto nezin otac ne može svima pokloniti dovoljno pažnje. “Trudi se biti jednako dobar direktor i otac i to mu ne ide uvijek od ruke. Razumijem da radi jako važan posao, to mi je cool i ne smeta mi što mi ne poklanja puno pažnje”, rekla je. Najmlađa Eve bila je posve drukčija. Znala je izići na kraj s Jobsom, pregovarala je s njim, nekad i pobjeđivala i zafrkavala ga.

Jobs se šalio da će Eve jednoga dana preuzeti Apple, ako ne postane predsjednica Amerike. Njezina je strast jahanje. Kad je u osnovnoj školi došla treneru i rekla da hoće osvojiti zlato na Olimpijadi, on joj je pokušao objasniti da to nije ni lako ni brzo: “Samo vi meni recite što da radim, ostalo je moja briga”, odgovorila je. Trener je sastavio program i Eve je počela uporno raditi, a Jobs je ludio od straha da ne padne s konja jer je jahala kao da sutra ne postoji. Jobs je cijenio Evin karakter. “Ona je haharica. Ne znam za dijete s jačom voljom.

Eve mi je osveta”, šalio se, ali imao je potpuno razumijevanje za nju. Jobsov odnos s izvanbračnom kćeri Lisom uvijek je bio napet. Jobs je djeci obećao da će ih kad postanu tinejdžeri odvesti na put gdje god zažele. Reed je odabrao Kyoto jer je znao da Jobs obožava taj grad. Očekivano, Erin je 2008. također odabrala Kyoto, ali su odgodili put zbog Jobsove bolesti. Trebali su otputovati u lipnju 2010., no Jobs je otkazao jer mu se nije dalo ići. Erin je bila shrvana, ali nije rekla ništa.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 22:25