PROJEKT 'UPPLEVA'

VIDEO Švedska IKEA donosi inovaciju u svijet namještaja sa svojim televizorom: Hoće li ga biti potrebno sastavljati?

 YouTube
Premda su mnogi bili skeptični oko ulaska švedskog proizvođača namještaja u potpuno novo tržište u kojemu nema prethodnih iskustava, kako dolaze novi detalji o samom proizvodu, odluka se sve više čini kao potencijalno dobar potez

MILANO - Na sajmu namještaja u Milanu u travnju ove godine, Ikea je predstavila svoj novi proizvod - pametni televizor integriran u namještaj, prenosi Wired.

S početkom ovog ljeta, Ikea ulazi na tržište kućne elektronike sa Uppleva-om - prema riječima proizvođača, ‘niti televizorom niti namještajem, već nečim što je oboje u jednom’.

Premda su mnogi bili skeptični oko ulaska švedskog proizvođača namještaja u potpuno novo tržište u kojemu nema prethodnih iskustava, kako dolaze novi detalji o samom proizvodu, odluka se sve više čini kao potencijalno dobar potez.

- Ideja je prodavati kompletna TV rješenja, gdje su televizija, zvuk i namještaj kombinirani i integrirani na način koji je potpuno nov na tržištu danas, rekao je voditelj Uppleva projekta Marcel Godfroy.

Ikea će nuditi komode sa ugrađenim pametnim televizorom, zvučnim sustavom, DVD/Blu-Ray/MP3 playerom, sposobnim za spajanje na internet ili na Wi-Fi mrežu. Komode će biti prilagodljive po želji korisnika, moći će se kombinirati sa mnogim drugim elementima namještaja, dolaziti će u raznim bojama, i ono najvažnije od svega po ciljanu, žensku publiku - izgledati će vrlo uredno, jer se dizajn i integracija Uppleva-e brinu da nigdje ne bude vidljivih žica ili kablova.

- Sa mnogo strana nije osobito zanimljivo, a sa par strana je vrlo zanimljivo, vjeruje analitičar tvrtke IHS iSuppli Jordan Selburn.

- Nije zanimljivo s tehnološkog gledišta. Jednostavno su uzeli TV drugog proizvođača i uklopili ga u komad namještaja. Ali s druge strane, to je samo po sebi interesantno: da Ikea vjeruje da je tehnologija današnjih televizora dovoljno sazrila da mogu činiti tako nešto.

Ikea očito vjeruje da sama marka televizora više nije toliko bitna, i Selburn se slaže. Razlike u kvaliteti slike između prosječnih ravnih televizora danas nisu toliko velike, s izuzetkom onih najskupljih. No, s obzirom da Ikea cilja na niži cjenovni razred, važniji od kvalitete slike su distribucija, praktičnost i izgled. A na sva tri polja, Ikea može ponuditi konkurentan proizvod.

Čini se da je riječ o sličnom razmišljanju kao što ga ima Apple, oko kojeg kruže glasine da isto radi na razvoju svojeg pametnog televizora, no jasno je da bi Aplle i Ikea pucali na sasvim različite segmente tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 01:08