EKRAN JE SVUDA OKO VAS

VIDEO Microsoft predstavio tehnologiju budućnosti: OmniTouch vašu ruku pretvara u 'touchscreen'

Nova tehnologija svaku provršinu može pretvoriti u zaslon osjetljiv na dodir - ruku, stol, zid...

Istraživači Microfosft Researcha na konferenciji u Santa Barbari, s temom korisničkih sučelja, predstavili su javnosti revolucionaranu novu tehnologiju koji svaku provršinu može pretvoriti u zaslon osjetljiv na dodir, poput ekrana na većini današnjih pametnih telefona.

Riječ je o tehnologiji OmniTouch na kojoj u Microsoftu rade već nekoliko godina. Dok se većina drugih proizvođača usmjerila na unaprijeđivanje današnje tehnologije ekrana osjetljivih na dodir u Microsoftu su radili na OmniTouchu.

Uređaj OmniTouch, čiji su razvoj predvodili Hrvoje Benko i Scott Saponas, za stvaranje virtualnog sučelja koristi laserske piko projektore te kamere koje detektiraju kretnje u trodimenzionalnom prostoru. Cijeli je sklop obličen u uređaj koji se postavlja na rame korisnika te se sučelje proicira pred njega na bilo koju površinu - ruku, stol, zid...

Kamere prate kretanje ruke te konfiguriraju naredbe. Osim toga, OmniTouch prepoznaje i gestikulacije rukom pa će tako držanje ruke bliže licu značiti da se korisnik želi u privatnosti raditi na sučelju dok položena i udaljenija ruka znači da se uređaj koristi u javnosti.

Korisnici će, zahvaljujući naprednim potprogramima, prstima moći pisati na virtualnoj topkovnici, slikati ili se igrati baš kao što danas to rade koristeći tipkovnicu i miš.

U Microsoftu ističu kako projecirano sučelje nikada neće biti jednako jasno kao i ono na ekranima pametnih telefona jer projekcija mora putovati od projektora do površine, prolazeći pri tome kroz prostor koji može biti zadimljen, pun prašine i slično, no vjeruju kako OmniTouch ima potencijala za revoluciju mobilnih uređaja.

Također, morat će poraditi na dizajnu uređaja jer trenutačno izgleda poprilično nezgrapno i podsjeća na laserski top kojeg je vanzemljaski predator nosio na lijevom ramenu u holivudskom hitu s Arnoldom Schwarzeneggerom 'Predator'.

Pogledajte kako za sada izgleda OmniTouch...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 08:31