AMERIČKI SAN

VIDEO: Hrvati zaradili 2,5 milijuna dolara na igrici za iPhone

(FILES) In a file picture taken on July 23, 2009, a man displays an iPhone along a street in Beijing. Nokia, the world's biggest mobile phone maker, took on the iconic iPhone on October 22, 2009 by suing US rival Apple for infringing 10 Nokia patents on mobile phone technology. "The patents cover wireless data, speech coding, security and encryption and are infringed by all Apple iPhone models shipped since the iPhone was introduced in 2007," Nokia said in a statement. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN
 FREDERIC J. BROWN
Braća Pušenjak obogatila se na aplikaciji za Apple

ZAGREB, NEW YORK - “Pazi, to nam je trenutno najvrednija imovina koju imamo”, viknuo je 34-godišnji Igor Pušenjak svojem godinu dana mlađem bratu Marku u subotu ujutro na Manhatannu, dok je Marko pokušavao izbjeći prolaznike u užurbanom New Yorku. U rukama je nosio primjerak dugoočekivanog iPada, koji bi im mogao donijeti novu milijunsku zaradu.

Jaka konkurencija

Braća Pušenjak kreatori su Doodle Jumpa, najprodavanije igre za iPhone, na kojoj su do sada zaradili gotovo 2,5 milijuna dolara. U manje od godinu dana prodali su 3,5 milijuna primjeraka po cijeni od 99 centi, a njima je pripalo 70 posto od ukupne zarade.

Početak prodaje iPada čekali su s velikom neizvjesnošću. Bit će to za njih trenutak istine - hoće li njihova aplikacija raditi na iPadu kao što su očekivali ili ih čeka još mukotrpnog posla.

Samo je nekolicina kreatora aplikacija dobila ranije iPad da isprobaju svoj rad, ostali su morali čekati početak redovne prodaje. Pretpostavlja se da ih je tisuće u subotu ujutro čekalo u redu, iz svih krajeva svijeta. Motiv je jak: tržište aplikacija samo za iPhone i iPod Touch sada nosi zaradu od milijardu dolara godišnje.

Braća Pušenjak planirali su da Igor, koji sa suprugom živi u New Yorku, nabavi u subotu dva iPada te da se videolinkom konzultira s Markom, koji i dalje živi u Hrvatskoj. No promijenili su strategiju nakon što su shvatili da je konkurencija jača nego što su mislili.

- Kad smo vidjeli koliko je aplikacija već moguće nabaviti za iPad, shvatili smo da moramo odmah prionuti na posao - rekao je za New York Times Igor Pušenjak, koji predaje na Parsons The New School for Design.

Marko je stoga sjeo u avion i u petak na večer stigao u New York. Veći dio noći braća su radila na dizajnu za novu verziju Doodle Jumpa i, nakon tek nekoliko sati sna, stali u red ispred Appleovog dućana. Oko 10 sati ujutro nervozno su pretrčavali nizove stepenica do Igorovog stana. Odmotali su iPad i spojili ga na laptop.

Prodano 300.000 iPada

- Ovo je veliki momenat - najavio je Igor. Iskušali su radnu verziju Doodle Jumpa i postajali sve ozbiljniji. Nakon par sati, konstatirali su kako “ima puno više tehničkih problema nego su očekivali”.

Pretpostavljaju da će im trebati nekoliko dana da “izbruse” aplikaciju. Realno je očekivati da će je čekati deseci tisuća zainteresiranih - procjene kažu da je Apple od subote do jučer prodao 700.000 iPada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 21:22