HR domene

U prvom danu registrirano gotovo 1000 naplatnih .HR domena

Liberalizacijom tržišta .HR domena tj. omogućavanjem slobodne kupovine domena mnogi su pohitali i kupili domene koje su godinama htjeli, ali nisu mogli registrirati.

Od prvog srpnja pravne osobe u Hrvatskoj mogu kupiti maksimalno devet dodatnih, naplatnih HR domena. Iako je cijena koju je CARNet odredio mnogostruko veća od uobičajene cijene komercijalnih domena poput .COM, .NET i .ORG pokazalo se da interesa za kupovinom itekako ima.

Kako doznajemo od gospodina Gembeca direktora tvrtke IT Plus koja je autorizirani registrar .HR domena (i koja nam je ustupila podatke o broju domena), u prva 24 sata od početka prodaje registrirano je nešto manje od 1000 domena, a očekuje se da će i u narednim danima interes biti velik. Liberalizacija tržišta .HR domena se čekala godinama i iako do domene nije jednostavno doći kao do primjerice COM domene jer .HR domenu stranci ne mogu kupiti, ovo je svakako korak naprijed u razvoju internetskog prostora u Hrvatskoj.

Odnedavno se i .COM.HR domene mogu kupovati preko autoriziranih distributera tj. registrara, a posebno je zanimljivo što su značajno pojeftinile. Od donedavnih 150 kuna godišnje na četrdeseta kuna godišnje. Od pojeftinjena, u proteklih desetak dana registrirano je preko 1200 .COM.HR domena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:20