RAK SE VRATIO?

Steve Jobs poslao e-mail svojim ljudima: Bolestan sam, napuštam vas

ZAGREB - Steve Jobs , Appleov vizionar i vlasnik od danas je na dužem bolovanju, objavila je kompanija, a Jobs se povukao iz zdravstvenih razloga i to na vlastiti zahtjev. U ponedjeljak su svi zaposlenici Applea primili Jobsov mejl u kojem ih obavještava da će se povući na neko vrijeme kako bi se posvetio svom zdravlju. Ujedno je naveo kako će i dalje ostati na čelu kompanije, ali da će njegov najbliži suradnik Tim Cook voditi posao, kao što je to radio i kada je Jobs išao na dodatna liječenja 2009. godine. kada je bio odsutan šest mjeseci. U tom mu je periodu transplatirana jetra, dok se 2004. liječio od raka gušterače.

Nakon što mu je prije sedam godina odstranjen tumor na gušterači, liječnici su prognozirali da bi se njegova bolest mogla vratiti, a kako Steve Jobs nikada nije davao previše informacija o svojoj bolesti, ostalo je nepoznato da li je 2009. pored transplatacije morao i na kemoterapiju. Mnogi su naime tada sumnjali da se Jobsu vratio tumor, ali Jobs to nikada nije potvrdio ni demantirao.

Isti mejl kojeg su dobili zaposlenici Apple je proslijedio i medijima, a Steve Jobs je zamolio za privatnost i da ga se ne uznemirava dok je odsutan. Iako nije naveo koliko dugo ga neće biti na poslu, neki mediji, poput Business Insidera spekuliraju da bi ovo moglo biti njegovo umirovljenje ili barem odsustvo od godinu dana. Naime, Jobs je u mejlu kojeg je poslao svima napisao kako vjeruje da će Tim Cook ostvariti sve planove koje je kompanija postavila za 2011. godinu, iz čega se da protumačiti da se Jobs neće vratiti u Apple do kraja godine.

Iako se kao razlog povlačenja navode zdravstveni razlozi, bez detalja o čemu je točno riječ, nije teško zaključiti da Steve Jobs očito ponovno ima teških zdravstvenih tegoba, a već se priča da mu se najvjerojatnije opet vratio zloćudni tumor od kojeg se već liječio. Osim toga, liječnici su posljednjih godina, kada god bi se govorilo o Jobsovom zdravstvenom stanju, ponavljali da je to vrlo lako moguće, a u prilog njihovim tvrdnjama išla je i činjenica da je Jobs vidno smršavio. Jobs nikada nije krio da mora provoditi poseban režim prehrane, koji uključuje puno proteina.

- Moje zdravstveno stanje je puno gore nego što sam mislio. Proteini, koji su mi potrebni da bih ostao zdrav, iz nekog razloga se vrlo brzo troše, a bez njih sam u vrlo teškoj situaciji - priznao je Jobs prije odlaska na transplataciju.

Liječnici su u isto vrijeme navodili kako njegovo loše stanje nije ništa čudno, odnosno da su takva stanja uobičajena za oboljele od raka, a naročito raka gušterače. Naime, rak gušterače je jedan od najagresivnijih i stopa smrtnosti među takvim pacijentima je najviša od svih oboljelih od raka. Jedini način liječenja je operacija kojom se uklanja oboljelo tkivo, a ovisno o tome koliko je tkiva odstranjeno, ovisi daljnje liječenje, ali i oporavak pacijenta.

Povlačenje Steve Jobsa već je izazvalo prognoze analitičara bi se moglo dogoditi s Appleom. Jobs je naime glavna pokretačka snaga Applea i mnogi smatraju da bez njega Apple nikada ne bi bila vodeća svjetska kompanija. Kada je 2009. objavljeno da je Jobs morao na transplataciju, vrijednost dionica Applea je dramatično pala i to čak za 11 posto samo deset minuta nakon objave te vijesti. Danas su Appleove dionice pale na burzi u Frankfurtu, dok su u New Yorku mirovale jer je Wall Street zbog praznika bio zatvoren.

Iako je Tim Cook u vrijeme kada je Jobs bio na transplataciji uspješno odradio sve projekte, pa tako između ostalog i predstavljanje treće generacije iPhonea, u očima analitičara i brokera, Apple je zapravo Steve Jobs. Svi projekti koji su odrađeni za vrijeme njegove bolesti bile su njegove ideje, a njegovim suradnicima je jedino preostalo da ih završe. Tim Cook ispred sebe ima zadatak da u ovoj godini na tržište izbaci iPad 2, koji se očekuje u travnju, ali i iPhone 5 koji je planiran za kraj lipnja.

Bloomberg greškom objavio da je Jobs umro

Steve Jobs je svoje zaposlenike prvi put o svom zdravstvenom stanju obavijestio sredinom 2004. godine kada im je priznao da ima rak gušterače. Nakon odstranjivanja tumora, Jobs nije išao na kemoterapiju, a na prvom većem skupu pojavio se u kolovozu 2006., a gubitak kilograma bio je toliko vidljiv da je Jobs bio skoro neprepoznatljiv.

Dvije godine kasnije mnogi su po njegovom fizičkom izgledu primjetili da Jobs opet ima zdravstvenih problema, a Jobs je na pitanja o zdravlju odgovarao da je to njegova privatna stvar. U ljeto 2008. dogodila se katastrofalna greška Bloomberga koji je greškom na svom news portalu objavio tekst o Jobsu kao da je umro, a na mjestima gdje je trebao pisati datum i uzrok smrti ostavljena su prazna. Bila je to njihova špranca koja inače nije ništa neobično za medije, ali očito je “izronila” nakon što je CNN objavio da je Jobs dobio srčani udar.

No, već su to bile naznake da nešto nije u redu, što se i pokazalo par mjeseci kasnije kada je Jobs konačno dioničarima objavio da će opet morati na duže bolovanje, što se ubrzo i dogodilo kada je otišao na transplataciju jetre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 22:48