PRIJETNJA OPERATERIMA

Skype-generacija besplatno telefonira smartphoneima: VoIP aplikacije smanjit će vaš račun

A Nokia employee demonstrates a new Nokia Lumia 800 smartphone during the Nokia World 2011 at the ExCeL ICC center in London, Wednesday, Oct. 26, 2011. Nokia Corp. on Wednesday unveiled its first Windows cell phones, in a bid to recapture lost ground to chief rivals in the tough top-end smartphone market. (AP Photo/Sang Tan)
 AFP

Posljednjih mjeseci vlasnici smartphonea uspjeli su osjetno smanjiti svoje mjesečne izdatke za mobilno telefoniranje s obzirom na to da sve više koriste takozvane VoIP aplikacije koje omogućuju posve besplatnu razmjenu poruka, pa čak i besplatne razgovore.

Uz odavno poznat Skype, među najpopularnije aplikacije tog tipa etablirali su se WhatsApp i Viber te je danas gotovo nemoguće pronaći vlansika iPhonea, BlackBerryja ili smartphonea s Android OS-om koji na svojem uređaju nema instaliranu makar jednu od njih.

Podatkovne tarife

Tajna je u tome što VoIP aplikacije sav generirani promet - bio on glasovni ili tekstovni - šalje putem internetske konekcije mobilnog uređaja, koja je, u slučaju da je uređaj na internet spojen preko Wi-Fi-ja, gotovo uvijek posve besplatna.

U nedostatku Wi-Fi signala aplikacije poput Skypea, Vibera ili WhatsAppa komunicirat će putem 3G podatkovne mreže mobilnog operatera, što korisnike može nešto koštati, no ni izbliza onoliko koliko bi platili stvarno slanje SMS-ova i MMS-ova ili klasične razgovore. Ako uz to imaju aktiviranu neku od podatkovnih tarifa, koja za fiksni trošak omogućuje prijenos određene količine podataka 3G mrežom bez dodatne naplate, onda, praktički, i na taj način korištenje VoIP aplikacija može proći posve besplatno.

Prijetnja operaterima

Ovo je posebno praktično za putovanja u inozemstvo, s obzirom na to da se klasični razgovori, ali i slanje SMS i MMS poruka u roamingu naplaćuju višestruko skuplje no kad se komunikacija obavlja tuzemno. Korištenjem WhatsAppa tako je moguće, spajanjem smarthonea na internet putem Wi-Fi-ja, iz inozemstva besplatno slati poruke i slike, a korištenjem Skype ili Vibera čak i besplatno obavljati telefonske pozive.

Dakako, ovo predstavlja izuzetnu prijetnju mobilnim operaterima kojima zarada zbog sve veće popularizacije VoIP aplikacija iz mjeseca u mjesec pada. GSM Asocijacija, globalno tijelo kojem su članice gotovo svi mobilni operateri svijeta, počela se ozbiljno baviti ovom problematikom, očekujući od regulatornih tijela da odobre zabranu korištenja VoIP aplikacija. Takvo što je, međutim, teško ostvarivo u praksi, jer bi se u mnogim državama kosilo sa zakonima o slobodnoj trgovini i pravima potrošača.

Novi načini zarade

Kako će s vremenom spajanje mobilnih uređaja na internet cjenovno postati zanemarivo, operateri će morati pronaći posve nove načine zarade - klasično telefoniranje i razmjena poruka u budućnosti će, putem smartphonea, postati gotovo u potpunosti besplatna. Novi naraštaji stasaju uz takve uvjete mobilnog komuniciranja, pa se najzagriženije mlade korisnike Vibera i ostalih VoIP aplikacija već počelo kolokvijalno nazivati Skype-generacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 14:53