ZETABAJTOVI

Prebrojite decimale informacija koje cirkuliraju u godini: 9,570,000,000,000,000, 000,000 bajtova

'Najzanimljivije od svega jest što se sve ove informacije procesuiraju u nekoliko sekundi', rekao je jedan od sudionika istraživanja

Istraživanja na američkom sveučilištu San Diegu pratila su količinu informacija koje kolaju svijetom u jednoj godini i nadmašile su sva očekivanja, a brojka koja se pojavila mnogima je izazvala vrtoglavicu . Riječ je o najmanje 9,570,000,000,000,000,000,000 bajtova, odnosno 9,57 zetabajtova! Istraživanje je provedeno na čak 27 milijuna računalnih servera.

Zeta je decimalna mjerna jedinica s 21 decimalom, a mnogima je nepoznata jer se iz fizike u našim školama uči od ekse pa na niže. Eksa ima 18 decimala, dok giga ima devet. A upravo je giga najpoznatija u ovom trenutku jer računalni procesori još uvijek rade brzinom od nekoliko gigahertza, baš kao što i memorija (popularni RAM) koristi nekoliko gigabajtova. Tek su tvrdi diskovi u posljednjih nekoliko godina polako počeli probijati granice i već su dostupni oni od nekoliko terabajtova, što znači da njihov kapacitet iznosti 12 decimala.

Kako bismo vam približili količinu ovih informacija dovoljno je prikazati ih kao knjige. Da ih stavimo u knjige A4 formata njima bismo ispunili duljinu od otprilike šest milijardi kilometara, odnosno, dvadeset bismo puta mogli obujmiti put od Zemlje do Neptuna, posljednjeg planeta u našem Sunčevom sustavu.

- Najzanimljivije od svega jest što se sve ove informacije procesuiraju u nekoliko sekundi i mi ih uopće ne možemo vidjeti. One su ono što se nalazi na vrhu sante leda koju vidimo - rekao je jedan od sudionika ovog istraživanja i dodao kako je količina informacija sigurno mnogo veća jer u kalkulacijama se nisu mogle uvrstiti sve informacije Microsofta, Googlea, Yahooa i ostalih velikih kompanija jer mnoge od njih imaju servere u kućanstvima, a ona nisu bila dio projekta.

Ali ove će brojke već sljedeće godine biti prava sitnica jer od 2008. godine se količina informacija u svijetu udvostručuje , a istražitelji su uvjereni da će se s daljnjom modernizacijom one i utrostručavati na godišnjoj bazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 15:08