NOVI MODELI

POTPUNO NOVI, DOSAD NAJJEFTINIJI iPHONE STIŽE VEĆ U RUJNU Prodavat će se za 100 dolara?

iPhone C, kako će se zvati jeftiniji model, prodavat će se za manje od 100 dolara

Sredina ljeta i početak jeseni najplodnije su vrijeme za glasine o novim Appleovim telefonima. Razni rumor siteovi natječu se tko će dobiti bolju ekskluzivu, tko neće nasjesti na podvalu, tko će objaviti prvu fotografiju novog uređaja i tko će smisliti što luđu funkciju mobitela koji vjerojatno neće postojati.

No, onda dođe onaj jedan trenutak kada se sve promijeni, kada sve glasine padnu u drugi plan jer se čini da je netko iskopao onu jednu pravu. Novi iPhone će se u prodaji pojaviti 6. rujna ove godine. To bi bio rekordno kratak život jednog iPhone modela - iPhone 5 je pušten u prodaju 12. rujna prošle godine i na tržištu će biti manje od godinu dana. To je još šokantnije ako se u obzir uzme činjenica da Apple prvi put planira prodavati samo jedan model, odnosno stari model će potpuno maknuti iz proizvodnje.

Njemački blog iFun citira “vjerodostojan i vrlo ozbiljan izvor” koji tvrdi da će se 5S u prodaji pojaviti sigurno početkom rujna te da će ga predstaviti krajem sljedećeg mjeseca. No, isti je izvor otkrio još nekoliko zanimljivih stvari - Apple, uz iPhone 5S, planira predstaviti dva potpuno nova uređaja.

Veći ekran

Sumnja se da se radi o iPadu s većim ekranom i novom iPhone modelu. Kineski site ETNews uvjeren je da će Apple ukinuti iPhone 5 kako bi sve fokusirao na nove modele koji dolaze. Ranije ove godine analitičar Brian White je prvi rekao da Apple radi na novom, puno jeftinijem telefonu. Nazivali su ga iPhone Mini, iPhone Lite i sada iPhone C, novi telefon dolazi u nekoliko boja, bit će napravljen od plastike te imati ekran od 3,5 inča i kameru od pet megapiskela. Taj potez čini se sve vjerojatnijim, s obzirom na to da je Appleu izuzetno zanimljivo preuzeti i segment pristupačnijih telefona, a ne samo premium uređaja. To je donekle u suprotnosti s izjavom Phila Schillera, Appleova šefa marketinga, jednim kineskim novinama za koje je rekao da “usprkos popularnosti jeftinijih pametnih telefona, taj put nikad neće biti budućnost Appleovih proizvoda”. Cijena novog uređaja još se ne zna, ali se spominje od 100 do 400 dolara.

Vjeruje se također da Apple radi na većem telefonu koji bi trebao postati iPhone 6 i imati ekran od 4,7 inča. Pojavili su se i neki ljudi koji tvrde da su vidjeli prototipove s ekranima koji mjere 5,7 inča, a trebali bi se na tržištu pojaviti sljedeće godine. iPhone 5S trebao se u trgovinama naći 13. rujna, a jeftinija verzija tek početkom listopada, no iskrsli su neki nepredviđeni produkcijski problemi koji su pomaknuli datume. To daje naslutiti da bi se jeftiniji iPhone mogao pojaviti čak i prije iPhonea 5S. Ranije ovog mjeseca Wall Street Journal objavio je izvještaj o tome da su azijski dobavljači primili velike narudžbe za veće ekrane osjetljive na dodir što je dalo naslutiti da Apple radi na 13-inčnom iPadu.

Velike promjene

Od iPhonea 5S ne treba očekivati neke velike šokove, tek nešto bolji procesor, bolju bateriju i gotovo identičan izgled, no poneki znalci otkrivaju neke poprilično nevjerojatne detalje. Pretpostavlja se da bi novi telefon mogao imati drastično brži pristup mrežama, ali i neke pomalo svemirske detalje. 5S bi navodno trebao imati i čitač otisaka prstiju kojim bi prepoznavao vlasnika. Proizvođači tvrde da ova nova tehnologija prepoznavanja zadaje puno problema u proizvodnji pa bi 5S zato mogao kasniti, a dokaz da se radi na takvoj tehnologiji pronađen je i u iOS 7 beta softveru koji je upravo izdan za developere. Ostaje nam samo pričekati 6. rujna da bismo vidjeli što će Apple zaista učiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:35